Система соціального діалогу як критерій демократії в сучасній державі - Ярова, Ліліана Вікторівна; Yarova, Liliana V.; Ярова, Л. В.; Прохоренко, Євгенія Яківна; Прохоренко, Є. Я.; Prokhorenko, Yevheniia Ya. (Одеса : Видавництво «Юридика», 2023)
Зазначено, що однією з причин виникнення діалогових відносин між соціальними партнерами стали внутрішні процеси в країнах, що відображають реальні зміни, як у соціальній, так і в трудовій сфері громадського життя. Головними з таких змін для першої третини ХХ століття були наступні: широка поширеність соціальних конфліктів і. У результаті науково-технічна революції суспільство одержало нові можливості для задоволення життєвих потреб різних верств населення, що істотно знижувало гостроту соціальної напруженості. Одночасно науково-технічна революція висувала високі вимоги до професіоналізму працюючих, їхньої соціально-психологічної сумісності на виробництві, гуманізації соціально-трудових відносин. Все це разом вплинуло на соціальну структуру суспільства в напрямку «розмивання» класових меж, появи середнього класу, що стало додатковим стимулом соціального діалогу.
Ярова Л. В.Система соціального діалогу як критерій демократії в сучасній державі / Л. В. Ярова, Є. Я. Прохоренко // Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніх та технологічних рішень : у 2 т. : матеріали Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за заг. ред. С. В. Ківалова. – Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. – Т. 1. – С. 215-217.
Keywords: соціальний діалог; європейський досвід; соціальні партнери; діалогові відносини; social dialogue; European experience; the social partners; interactive relationship; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES