Representative democracy under martial law - Шумак, Ігор Олексійович; Шумак, І. О.; Shumak, Ihor O.; Батан, Юрій Дмитрович; Батан, Ю. Д.; Batan, Yurii D.; Кравченко, Сергій Петрович; Кравченко, С. П.; Kravchenko, Serhii P.; Гедулянов, Вадим Едуардович; Гедулянов, В. Е.; Hedulianov, Vadym E.; et al. (Florencia : Editorial Primmate S. A. S., 2024)
The research of representative democracy under martial law is extremely relevant, especially in contemporary times when many countries face military conflicts and threats to national security. Notably, the military aggression of the Russian Federation on the territory of Ukraine has significantly altered the agenda in Ukraine regarding elections. In wartime, there arises a need for swift decision-making, which can lead to temporary limitations on democratic procedures. Analyzing this issue will help find a balance between effective crisis management and preserving the core of the democratic order. The purpose of this study is to examine the functioning of representative democracy under martial law, particularly how democratic institutions and processes are preserved and adapted during a crisis period. The research methodology includes empirical, comparative, and logical methods. The study examines the functioning of representative democracy under martial law. It explores the peculiarities of the operation of democratic institutions and government bodies during wartime, including the role of parliament, the president, and the judiciary. Changes in legislation aimed at ensuring state security and stability, as well as mechanisms for protecting citizens' rights and freedoms, are analyzed. Special attention is paid to balancing national security and adherence to democratic principles. Potential risks to democracy under prolonged martial law and possible ways to minimize them are also considered. Conclusions are drawn that, despite existing restrictions, it is essential to ensure these restrictions are proportional and temporary, while maintaining oversight by civil society. Дослідження представницької демократії в умовах воєнного стану є надзвичайно актуальним, особливо в сучасних реаліях, коли багато країн стикаються з воєнними конфліктами та загрозами національній безпеці. Зокрема, військова агресія російської федерації на території України суттєво змінила порядок денний в Україні щодо виборів. В умовах війни постає необхідність оперативного прийняття рішень, що може призводити до тимчасового обмеження демократичних процедур. Аналіз цього питання допоможе знайти баланс між ефективним управлінням під час кризи та збереженням основ демократичного ладу. Метою дослідження є вивчення функціонування представницької демократії в умовах воєнного стану, зокрема, аналіз того, як зберігаються і адаптуються демократичні інститути та процеси у кризовий період. Методологію дослідження складають такі методи, як: емпіричний, порівняльний та логічні методи. У результаті дослідження, розглянуто функціонування представницької демократії в умовах воєнного стану. Вивчено особливості роботи демократичних інститутів та органів влади під час війни, зокрема, роль парламенту, президента та судової системи. Проаналізовано зміни у законодавстві, спрямовані на забезпечення безпеки та стабільності держави, а також механізми захисту прав і свобод громадян. Окрема увага приділяється балансу між забезпеченням національної безпеки і дотриманням демократичних принципів. Розглядаються також потенційні ризики для демократії в умовах тривалого воєнного стану і можливі шляхи їхньої мінімізації. Зроблено висновки, що в умовах існування обмежень, важливо забезпечити, щоб ці обмеження були пропорційними та тимчасовими, а також щоб зберігався контроль за владою з боку громадянського суспільства.
Shumak I. Representative democracy under martial law / I. Shumak, Yu. Batan, S. Kravchenko et al. // Amazonia Investiga. – Florencia : Editorial Primmate S. A. S., 2024. – 13(77). – P. 159-169. URL: https://doi.org/10.34069/AI/2024.77.05.12
Keywords: war; martial law; democracy; representative democracy; governance; legislation; human rights; freedom; elections; parliament; government; війна; воєнний стан; демократія; представницька демократія; управління; законодавство; права людини; свобода; вибори; парламент; уряд