Екологічні злочини та судово-експертне забезпечення розслідування організованої злочинності - Савицька, Олена; Savytska, Olena; Хомич, Наталія; Khomуch, Nataliia (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Розглянуто сутність та особливості екологічних злочинів, визначено їх місце в системі злочинності, зокрема організованої. Акцентовано увагу на зростанні рівня організованої екологічної злочинності, що повʼязана з незаконним видобутком природних ресурсів, забрудненням довкілля та корупційними схемами у сфері природокористування. Підкреслено значення судово-експертної діяльності як важливого елемента доказової бази, що сприяє підвищенню ефективності розслідування екологічних злочинів. The essence and features of environmental crimes are considered, their place in the system of crime, in particular organized crime, is determined. Attention is focused on the growing level of organized environmental crime, which is associated with the illegal extraction of natural resources, environmental pollution, and corruption schemes in the field of environmental management. The importance of forensic expertise as an important element of the evidentiary base, which contributes to increasing the efficiency of the investigation of environmental crimes, is emphasized.
Environmental crimes and forensic support for the investigation of organized crime
Савицька О. Екологічні злочини та судово-експертне забезпечення розслідування організованої злочинності / О. Савицька, Н. Хомич // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 104-107. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31267
Keywords: екологічні злочини; організована злочинність; судовоекспертне забезпечення; екологічна безпека; екологічна експертиза; довкілля; environmental crimes; organized crime; forensic support; environmental safety; environmental expertise; environment