Результати контент-аналізу як інституту формування ідентичності в сучасному українському суспільстві (на прикладі реклами в глянцевих журналах) - Согорін, А. А.; Согорин, А. А.; Sogorin, A. A. (My University, 2016)
У статті подано результати контент-аналізу масиву реклами в глянцевих журналах, проведеного з метою отримання емпіричних даних щодо ролі реклами в процесі еволюції соціальної ідентичності індивідуума та її впливу на моделі поведінки людей і їхні життєві цінності. На базі проведеного дослідження було зроблено висновок, що реклама, являючи собою соціальний інститут, сьогодні стає найважливішим агентом соціалізації, проникаючи практично в усі наявні сфери життя. Реклама поширює моделі поведінки в інформаційному полі, які згодом слугують засобом формування певних цінностей і стереотипів у соціумі. Вона сприяє поширенню культури споживання й загальних норм поведінки у великих групах і стає новим потужним джерелом соціальних цінностей і норм, тобто реклама здатна здійснювати досить істотний вплив на формування свідомості й моделі поведінки людей.

В статье изложены основные результаты контент-анализа массива рекламных сообщений в глянцевых журналах, проведенного с целью получения эмпирических данных относительно роли рекламы в процессе эволюции социальной идентичности индивидуума, ее влияния на существующие модели поведения и жизненные ценности людей. На основе полученных в процессе исследования результатов был сделан следующий вывод: реклама, представляя собой социальный институт, сегодня становится важнейшим агентом социализации, проникая во все сферы жизни. Сегодня реклама распространяет модели поведения в информационном поле, которые со временем становятся средством формирования определенных ценностей, стереотипов в обществе. Она способствует формированию культуры потребления и распространению общих норм поведения и становится новым мощным источником социальных ценностей, норм, то есть реклама способна оказывать влияние на выбор модели поведения и процесс становления сознания людей.

This article outlines the main results of the content analysis of advertisements in glossy magazines. The analysis was conducted to obtain empirical evidence about the role of advertising in the evolution of the social identity of the individual, its impact on existing patterns of behavior and values of people. Basing on the obtained results the next conclusion was made. Advertising, representing a social institution, is becoming an important agent of socialization, permeating all spheres of life. Today, advertising spreads patterns of behavior in the information field, which eventually become a mean of formation of certain values, stereotypes in society. It fosters a culture of consumption and the spread of common norms of behavior and becomes a new powerful source of social values, norms. Advertising is able to influence the choice of models of behavior and the process of formation of human consciousness.
Согорін А. А. Результати контент-аналізу як інституту формування ідентичності в сучасному українському суспільстві (на прикладі реклами в глянцевих журналах) / А. А. Согорін // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 106-109.
Keywords: реклама; суспільство; архетип; ціннісні орієнтації; контент-аналіз; соціологічне дослідження; ідентичність; реклама; общество; архетип; ценностные ориентации; контент-анализ; социологическое исследование; идентичность; advertising; society; archetype; values; content analysis; identity; sociological research