Компетентність посадових осіб в органах місцевого самоврядування - Матета, Олексій Анатолійович; Матета, О. А.; Mateta, Oleksii A. (Одеса, 2017)
Охарактеризовано сучасний стан місцевого самоврядування в Україні. Зазначено, що пасивність і патерналізм українських громадян та непрофесійність і корумпованість посадових осіб є основними вадами в реформуванні місцевого самоврядування. Визначено проблеми компетентності посадових осіб місцевого самоврядування та встановлено критерії їх відповідності сучасним вимогам. Порівняно добір, професійну підготовку й підвищення кваліфікації управлінців місцевого самоврядування в Україні з європейськими країнами, які успішно реалізували проект децентралізації влади. Здійснено пошук новітніх шляхів формування управлінської еліти в об’єднаних територіальних громадах.

The modern state of local self-government in Ukraine is described. It was also observed that the inaction and pateralism of Ukrainian citizens, unprofessional treatment and corrupt of public officials are the main shortcomings in reforming the local self-government. The competence’s problems of officials in local self-government is clearly defined. And the compliance criteria to modern requirements are established. The selection, the preparation and skills development of officials in local self-government in Ukraine with European countries is compared. They have successfully implemented the project of the decentralization of authority. These new ways of creating a managerial elite in the united territorial community are researched.
Матета О. А. Компетентність посадових осіб в органах місцевого самоврядування / О. А. Матета // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 7. – С. 4-8.
Keywords: місцеве самоврядування; патерналізм; компетентність посадових осіб; децентралізація влади; територіальні громади; local government; paternalism; competence of officials; decentralization of authority; territorial communities; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science