Парадокс несумірності концептуальних каркасів - Батракіна, Є. Є.; Батракина, Е. Е.; Batrakina, E. E. (My University, 2016)
У статті розкрито парадоксальну природу ідеї несумірності концептуальних схем. Розглянуто становлення уявлень про несумірність і виділено два підходи у вирішенні цієї проблеми: каркаси несумірні й кожен відображає істину по-своєму; така ідея необґрунтована, тому що не має ніякої можливості довести цю несумірність. У рамках першого підходу проаналізовано теорії Т. Куна та П. Фейєрабенда, лінгвістичної відносності Е. Сепіра й Б. Уорфа, онтологічної відносності В. Куайна. Другий підхід ґрунтується на критичному перегляді ідеї несумірності, що можна знайти в роботах Р. Бернстайна, Д. Девідсона та К. Поппера. На основі аналізу їхніх зауважень виявлені основні суперечності в обґрунтуванні ідеї несумірності концептуальних каркасів. Також зроблено висновки про негативні наслідки її трансформацій у рамках концептуального релятивізму: руйнування універсальних основ толерантного співіснування різних ціннісних систем у сучасному плюралістичному суспільстві.

В статье раскрыта парадоксальная природа идеи несоизмеримости концептуальных схем. Рассмотрено становление представлений о несоизмеримости и выделены два подхода в решении этой проблемы: каркасы несоизмеримы и каждый отражает истину по-своему; такая идея необоснованна, так как не существует никакой возможности доказать эту несоизмеримость. В рамках первого подхода проанализированы теории Т. Куна и П. Фейрабенда, лингвистической относительности Е. Сепира и Б. Уорфа, онтологической относительности В. Куайна. Второй подход основывается на критическом пересмотре идеи несоизмеримости, что можно найти в работах Р. Бернстайна, Д. Дэвидсона и К. Поппера. На основе анализа их замечаний выявлены основные противоречия в обосновании идеи несоизмеримости концептуальных каркасов. Также сделаны выводы о негативных последствиях ее трансформаций в рамках концептуального релятивизма: разрушение универсальных основ толерантного сосуществования различных ценностных систем в современном плюралистическом обществе.

The article reveals the paradoxical nature of the idea of incommensurable conceptual schemes. Attention is given to the formation of ideas about the incommensurability. Two approaches to solving this problem are highlighted: frameworks are incommensurable and each reflects the truth in his own way; such an idea is unfounded, since there is no way to prove this incommensurability. In the first approach the theory of T. Kuhn and P. Feyerabend, linguistic relativity E. Sapir and B. Whorf, ontological relativity W. Quine are analyzed. The second approach is based on a critical review of the idea of incommensurability, which can be found in the works of R. Bernstein, D. Davidson and K. Popper. On the basis of their comments major contradictions in the justification of the idea of incommensurability of conceptual frameworks are revealed. Also conclusions are made about the negative consequences of its transformation in conceptual relativism: the destruction of the universal foundations of tolerant coexistence of different value systems in a modern pluralistic society.
Батракіна Є. Є. Парадокс несумірності концептуальних каркасів / Є. Є. Батракіна // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 10-13.
Keywords: несумірність; концептуальна схема; релятивізм; несумісність; раціональність; несоизмеримость; концептуальная схема; релятивизм; несопоставимость; рациональность; incommensurability; conceptual scheme; relativism; incompatibility; rationality