Історія науки і техніки у проблемному полі біографічної реконструкції біокультурної антропології: професор Л. Д. Проскуряков (1856-1926 рр.) - Салата, Г. В.; Салата, Г. В.; Salata, G. V. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017)
У публікації зроблена спроба проаналізувати методику і методологію дослідження з біографії видатного інженера-механіка та мостобудівника Л.Д. Проскурякова у проблемному полі біографічної реконструкції біокультурної антропології історії науки і техніки. Реконструкція особистого життя, доля окремого людського індивідууму, зокрема Л.Д. Проскурякова, вивчення формування і розвитку його внутрішнього світу, усіх «слідів» його діяльності, що збереглися, – все це розглядається як головна мета дослідження і адекватний засіб пізнання історичного соціуму.У першому параграфі висвітлюються дискусійні проблеми біографії як науки, у другому окреслено питання проблеми біографії як методу наукового пізнання. З’ясовано, що історія науки і техніки рівною мірою стосується людства і світу природи. Запропоновано твердження, що історіософія техніки передбачає осмислення техніки як продукту людської цивілізації у всесвітньо-історичному масштабі. Констатовано, що історія науки і техніки – міждисциплінарна галузь пізнання, що вивчає створення, розвиток, наслідки розвитку науки і техніки в культурних, історичних і соціальних контекстах.
Салата Г. В. Історія науки і техніки у проблемному полі біографічної реконструкції біокультурної антропології: професор Л. Д. Проскуряков (1856-1926 рр.) / Г. В. Салата // Ідея і дія : погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія / за заг. ред. О. А. Івакіна, Д .В. Яковлева. - Херсон : Видавничий дім "Гельветика", 2017. - С. 137-148.
Keywords: Л. Д. Проскуряков; біографічний метод; історія науки і техніки; біокультурна антропологія; біографічна реконструкція; Л. Д. Проскуряков; биографический метод; история науки и техники; биокультурна антропология; биографическая реконструкция; L. D. Proskuryakov; biographical method; history of science and technology; biocultural anthropology; biographical reconstruction