Промислова революція як чинник розвитку суспільства - Шаравара, О. О.; Sharavara, O. O. (My University, 2017)
У статті аналізуються проблема рушійних сил розвитку соціуму і, зокрема, проблема промислової революції як фактора розвитку суспільства. Дається визначення концептів «промисловість», «промислова революція». Виділено чотири етапи розвитку промислової революції, подано їх характеристику, визначено особливості впливу на життєдіяльність суспільства та людини. Розглядаються соціальні аспекти промислової революції. Вказуються галузі та напрями, які домінують у сучасній промисловості (нанотехнології, роботизація, біотехнології, альтернативна енергетика тощо). Підкреслюється, що основою будь-якої промислової революції є наукові досягнення, технологічні прориви та широке впровадження їх у виробництво товарів, послуг і повсякденне життя людей. Відзначаються екологічні проблеми, які породжені таким, що все більше зростає, антропогенним тиском на природу в процесі промислового просування людства.

В статье анализируются проблемы движущих сил развития социума и, в частности, проблема промышленной революции как фактора развития общества. Дается определение концептов «промышленность», «промышленная революция». Выделены этапы развития промышленной революции, дана их характеристика, определены особенности влияния на жизнедеятельность общества и человека. Рассматриваются социальные аспекты промышленной революции. Указываются отрасли и направления, которые доминируют в современной промышленности (нанотехнологии, роботизация, биотехнологии, альтернативная энергетика и т. д.). Подчеркивается, что основой любой промышленной революции выступают научные достижения, технологические прорывы и широкое внедрение их в производство товаров, услуг и повседневную жизнь людей. Отмечаются экологические проблемы, которые порождены все возрастающим антропогенным давлением на природу в процессе промышленного продвижения человечества.

The article analyzes the problem of the driving forces of the development of the society and, in particular, the problem of the industrial revolution as a factor of the development of society. The definition of concepts “industry”, “industrial revolution” is given. The stages of development of the industrial revolution are singled out, their characteristics are given, and the features of influence on the life activity of society and man are determined. The social aspects of the industrial revolution are considered. Departments and directions that dominate in modern industry (nanotechnology, robotics, biotechnology, alternative energy, etc.) are indicated. It is emphasized that the basis of any industrial revolution is scientific achievements, technological breakthroughs and their wide introduction into production of goods, services and everyday life of people. Ecological problems are noted that are generated by the ever increasing anthropogenic pressure on nature in the process of industrial advancement of mankind.
Шаравара О. О. Промислова революція як чинник розвитку суспільства / О. О. Шаравара // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 154-156.
Keywords: промислова революція; суспільство; розвиток; технологія; наука; освіта; людина; промышленная революция; общество; развитие; технология; наука; образование; человек; industrial revolution; society; development; technology; science; education; man