Інтеграція екологічних питань в аграрну політику ЄС - Качурінер, Вікторія Львівна; Качурінер, В. Л. (My University, 2022)
У статті здійснено загальний огляд інтеграції екологічних питань в аграрну політику ЄС. Проаналізовано деякі основні акти права Європейського Союзу, які запровадили інтеграцію екологічних питань у сферу сільськогосподарського виробництва. Так, підкреслено, що П’ята та Шоста Програми дій у галузі навколишнього середовища встановили необхідність розгляду екологічних проблем у рамках аграрного права. Проаналізовано таке поняття як сталий розвиток та підкреслено, що однією з суттєвих ознак сталого розвитку сільського господарства в Європейському Союзі є інтеграція екологічних питань та правил захисту навколишнього середовища до системи аграрного права Європейського Союзу. Підкреслено особливість принципу інтеграції, який стосується не лише навколишнього середовища, але й усього європейського права, адже застосовується до усіх дій і політики Європейського Союзу. В результаті застосування цього принципу, під час регулювання питань в аграрній сфері беруться до уваги вимоги щодо охорони навколишнього середовища. Позначено, що сутність екологічної стратегії ЄС в рамках законодавства про сільське господарство полягає у застосуванні адресних агроекологічних заходів, які формують обов’язкову частину всіх регіональних програм розвитку сільських районів. Підкреслено, що дотримання мінімальних екологічних стандартів є невід’ємною частиною програм підтримки сільського господарства. Проаналізовано Директиву ЄС про нітрати від 1991 р., яка містить положення, що стосуються моніторингу якості води, порядку позначення зон, сприйнятливих до нітратів та ін. Прикладами національних та регіональних агроекологічних програм є екологічно сприятлива активізація сільського господарства; інтегроване управління сільськогосподарським виробництвом; охорона ландшафтів, боліт, лісів. Підкреслено, що внаслідок реалізації агроекологічних програм рівень фінансування з боку ЄС значно збільшився. Окрім заходів, спрямованих на фінансове стимулювання дотримання вимог екологічного законодавства, програми ЄС містить низку заходів юридичної відповідальності за порушення агроекологічного законодавства. Зроблено висновок, що сутність екологічної стратегії ЄС у рамках законодавства про сільське господарство полягає у застосуванні адресних агроекологічних заходів, які формують обов’язкову частину всіх регіональних програм розвитку сільських районів.

The article provides a general overview of the integration of environmental issues into the agricultural policy of the EU. Some main legal acts of the European Union, which introduced the integration of environmental issues into the field of agricultural production, were analyzed. Thus, it was emphasized that the Fifth and Sixth Environmental Action Programs established the need to consider environmental problems within the framework of agrarian law. The concept of sustainable development is analyzed and it is emphasized that one of the essential features of the sustainable development of agriculture in the European Union is the integration of environmental issues and environmental protection rules into the system of agrarian law of the European Union. The peculiarity of the principle of integration is emphasized, which applies not only to the environment, but also to all European law, because it is applied to all actions and policies of the European Union. As a result of the application of this principle, environmental protection requirements are taken into account when regulating issues in the agrarian sphere. It is noted that the essence of the EU environmental strategy within the framework of the legislation on agriculture consists in the application of targeted agro-ecological measures, which form a mandatory part of all regional programs for the development of rural areas. The EU Directive on Nitrates from 1991, which contains provisions related to water quality monitoring, the procedure for marking zones susceptible to nitrates, etc., was analyzed. It is emphasized that as a result of the implementation of agro-ecological programs, the level of funding from the EU has significantly increased. In addition to measures aimed at financial stimulation of compliance with the requirements of environmental legislation, EU programs contain a number of measures of legal responsibility for violations of agro-ecological legislation. It was concluded that the essence of the EU’s environmental strategy within the framework of the legislation on agriculture consists in the application of targeted agro-ecological measures, which form an obligatory part of all regional programs for the development of rural areas.
Качурінер В. Л. Інтеграція екологічних питань в аграрну політику ЄС / В. Л. Качурінер // Науково-практичний журнал - Екологічне право. - 2022, № 3-4. - С. 21-24. DOI https://doi.org/10.37687/2413-7189.2022.3-4-4.4
Keywords: аграрна політика ЄС; сільське господарство; інструменти; інтеграція; агроекологічні заходи; EU policy; agriculture; tools; integration; agro-ecological measures; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING