Причини ісламофобії в країнах Заходу - Несправа, М. В.; Несправа, Н. В.; Nesprava, M. V. (My University, 2017)
У статті розглядаються терористичний, історичний, культурний, економічний, мілітарний, політичний та секулярний чинники поширення ісламофобії в країнах Західного світу. Першим чинником є релігійно вмотивовані терористичні акти, які останнім часом регулярно відбуваються в країнах Заходу. Другим чинником є наявність історичного підґрунтя в мусульмано-європейського протистояння. Третім чинником є конфлікт ідентичностей, який ми можемо спостерігати в країнах Заходу між місцевим населенням і мусульманськими мігрантами. Четвертим чинником є економічний, який виражається в тому, що чимало мешканців Європи розглядають мігрантів із мусульманських країн як осіб, на утримання яких йде значна частка їхніх податків. П’ятий чинник – це сучасні війни, які ведуть країни Заходу на територіях мусульманських держав. Шостий чинник – це політичні амбіції правих сил у країнах Заходу. Сьомий чинник – це поширена в Європі релігіофобія, тобто неприязнь до будь-яких проявів релігійного.

В статье рассматриваются террористический, исторический, культурный, экономический, милитарный, политический и секулярный факторы распространения исламофобии в странах Западного мира. Первым фактором является религиозно мотивированные террористические акты, которые в последнее время регулярно происходят в странах Запада. Вторым фактором является наличие исторической основы мусульманско-европейского противостояния. Третьим фактором является конфликт идентичностей, который мы можем наблюдать в странах Запада между местным населением и мусульманскими мигрантами. Четвертым фактором является экономический, выражающийся в том, что многие жители Европы рассматривают мигрантов из мусульманских стран как людей, на содержание которых идет значительная часть их налогов. Пятый фактор – это современные войны, которые ведут страны Запада на территориях мусульманских государств. Шестой фактор – это политические амбиции правых сил в странах Запада. Седьмой фактор – распространенная в Европе религиофобия, то есть неприязнь к любым проявлениям религиозного.

The study deals with terrorist, historical, cultural, economic, militaristic, political and secular factors of the popularity of Islamophobia in the countries of the Western world. Religiously motivated terrorist acts, which in recent times have been taking place in the Western countries, are the first factor. The presence of a historical basis of the Muslim-European confrontation is the second factor. The conflict of identities, which we can observe in the West countries between the local population and Muslim migrants, is the third factor. Fourthly, many European citizens consider Muslim migrants as persons who hold a significant part of their taxes. The modern wars in the territories of the Muslim states are the fifth factor. The political ambitions of the rightwing forces in the West are the sixth factor. Religionophobia that is popular in some European countries is the seventh factor.
Несправа М. В. Причини ісламофобії в країнах Заходу / М. В. Несправа // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 86-89.
Keywords: ісламофобія; іслам; тероризм; релігієзнавство; релігійний конфлікт; исламофобия; ислам; терроризм; религиоведение; религиозный конфликт; Islamophobia; Islam; terrorism; Religious Studies; Religious Conflict