Значення державного кордону для забезпечення правопорядку в Україні - Курилюк, Ю. Б.; Курилюк, Юрій Богданович; Kuryliuk, Yurii B. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті наведено аргументи на підтримку позиції, згідно з якою державний кордон є першоосновою та цінністю правопорядку будь-якої держави, а відсутність державних кордонів утворює передумови для руйнування правопорядку як ззовні – шляхом безперешкодного поширення на територію держави тих негативних процесів, що безпосередньо впливають на упорядковані внутрішньодержавні відносини (нелегальна міграція, контрабанда наркотичних засобів тощо), так і зсередини – через безперешкодне незаконне переміщення людських ресурсів, культурних, матеріальних та інших позитивних надбань суспільства поза межі держави (контрабанда культурних цінностей, торгівля людьми тощо). Визначено, що відсутність належного правопорядку негативно позначається на ефективності системи охорони державного кордону, призводить до нехтування правовими основами прикордонної безпеки держави, постійних незаконних перетинань державного кордону чи руйнування інших упорядкованих внутрішньодержавних відносин у прикордонній сфері. Територіальне верховенство означає повну та виключну владу держави в межах власної території. Така влада здійснюється цілою системою державних органів. Саме ці органи мають зменшити вразливість (хаос і безладдя) неконтрольованого кордону, щоб поліпшити якість життя мешканців і законних підприємств і зменшити ризик для економічної життєздатності країни. Шлях для досягнення цього полягає в тому, що єдиний спосіб увійти до України – це через законні канали, а ті, хто порушує законодавство про державний кордон, обов’язково були би за це покарані. Державний кордон покликаний бути певним бар’єром для будьяких загроз жителям відповідної держави, відтак нерозривно пов’язаний із поняттям національної безпеки, що мають забезпечувати ефективні органи правопорядку відповідного державного апарату.

The Article presents arguments in support of the position that the State border is the basis and value of the legal order of any State, and the absence of the State borders creates preconditions for the destruction of the legal order from the outside – by unimpeded spread to the territory of the State of those negative processes that directly affect regulated domestic relations (illegal migration, drug smuggling, etc.) and inside – through the unimpeded illegal transfer of the human resources, cultural, material and other positive assets of society outside the State (smuggling of cultural values, human trafficking, etc.). It is determined that the lack of the proper legal order has a negative impact on the effectiveness of the State border protection system, leads to neglect of the legal basis of the State border security, constant illegal border crossings or destruction of other regulated internal relations in the border area. The territorial supremacy means full and exclusive power of the State within its own territory. Such power is exercised by a whole system of the state bodies. Particularly these authorities have to reduce the vulnerability (chaos and disorder) of the uncontrolled border in order to improve the quality of life of the residents and legitimate businesses and reduce the risk to the country’s economic viability. The way to achieve this lies in that the only way to enter Ukraine is through the legal channels and those who violate the legislation on the State border would necessarily be punished. The State border is called to be a barrier to any threats to the inhabitants of the relevant State, and is therefore inextricably linked to the concept of the national security, which must be provided by the effective legal order protection agencies of the state apparatus.
Курилюк Ю. Б. Значення державного кордону для забезпечення правопорядку в Україні / Ю. Б.Курилюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 83-88.
Keywords: правопорядок; прикордонна безпека; державний кордон; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; legal order; border security; State border