Особливості становлення політико-правової системи під час кризових процесів у суспільстві - Наумкіна, Світлана Михайлівна; Наумкіна, С. М.; Наумкина, Светлана Михайловна; Naumkina, Svitlana M.; Вовк, Світлана Олександрівна; Вовк, С. О.; Вовк, Светлана Александровна; Vovk, Svetlana A. (Одеса: Фенікс, 2018)
У статті визначено кризові моделі розвитку політичного конфлікту, що відображає екстраординарний етап зміни політико-правової системи держави, який спричинений антагоністичними протиріччями і в якому протиборчі сторони, ідентифікуючи себе з державними інститутами або з народом / частиною народу, за допомогою насилля спрямовують свої дії на захоплення / збереження влади, повалення / консервування чинних політичних структур, політичного і фізичного знищення супротивника. До специфічних ознак цього явища віднесено: наявність соціальних, політичних, ідеологічних, міжособистих протиріч, напружених, взаємознищуючих відносин між протиборчими сторонами; глибоке соціальне розшарування суспільства, що має характер гострої поляризації соціально-групових інтересів у суспільстві.

В статье определены кризисные модели развития политического конфликта, отражающий экстраординарный этап изменения политико-правовой системы государства, вызванный антагонистическими противоречиями и в котором противоборствующие стороны, идентифицируя себя с государственными институтами или с народом / частью народа, с помощью насилия направляют свои действия на захват / сохранения власти, свержение / консервирования действующих политических структур, политического и физического уничтожения противника. К специфическим признакам этого явления отнесены: наличие социальных, политических, идеологических, межличностных противоречий, напряженных, взаимно уничтожающих отношений между противоборствующими сторонами; глубокое социальное расслоение общества, имеет характер острой поляризации социально-групповых интересов в обществе.

The article discusses crisis models for the development of a political conflict, reflecting the extraordinary stage in the political and legal system of the state, caused by antagonistic contradictions, in which the warring parties, identifying themselves with state institutions or with the people / part of the people, use violence to direct their actions to capture power, overthrow / conservation of existing political structures, political and physical destruction of the enemy. Specific signs of this phenomenon include: the presence of social, political, ideological, interpersonal contradictions, tense, mutually destructive relations between the opposing sides; a deep social stratification of society, which is characterized by an acute polarization of social group interests in society.
Наумкіна С. М. Особливості становлення політико-правової системи під час кризових процесів у суспільстві / С. М. Наумкіна, С. О. Вовк // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 184-193.
Keywords: політичний конфлікт; кризові моделі розвитку політичного конфлікту; політична криза; соціальне розшарування; политический конфликт; кризис модели развития политического конфликта; политический кризис; социальное расслоение; political conflict; crisis models of political conflict development; political crisis; social stratification; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE