Щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України - Чванкін, Сергій Анатолійович; Чванкин, Сергей Анатолиевич; Chvankin, Serhii A.; Петренко, Володимир Сергійович; Петренко, Владимир Сергеевич; Petrenko, Volodymyr S. (My University, 2016)
В статті досліджується один з найбільш дієвих способів примусити боржника у виконавчому провадженні виконати судове рішення, а саме: встановлення судом обмеження у праві виїзду за кордон. Робиться висновок про необхідність внесення змін у ст. 3771 ЦПК України шляхом доповнення її положенням про негайне набрання ухвалою суду законної сили, як це передбачено, наприклад, для ухвал суду про забезпечення позову.

В статье исследуется один из наиболее действенных способов заставить должника в исполнительном производстве исполнить судебное решение, а именно: установление судом ограничения в праве выезда за границу. Делается вывод о необходимости внесения изменений в ст. 3771 ГПК Украины путем дополнения ее положением о немедленном вступлении определения суда в законную силу, как это предусмотрено, например, для определений суда об обеспечении иска.

This article examines one of the most effective ways to force the debtor in the enforcement proceedings to execute judgment, namely a court limit the right to travel outside the country. The conclusion about the necessity to amend Art. 3771 of Civil Procedure Code of Ukraine by supplementing its provisions on immediate entry into force of the court decision, as it provided for example for rulings on the claim.
Чванкін С. А. Щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України / С. А. Чванкін, В. С. Петренко // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 107-111.
Keywords: судове рішення; виконання судового рішення; виїзд за межі країни; обмеження у праві виїзду; державний виконавець; боржник; судебное решение; исполнение судебного решения; выезд за пределы страны; ограничения в праве выезда; государственный исполнитель; должник; judgment; execution of judgment; travel outside the country; restrictions on the right of departure; public executor; debtor