Захист персональних даних у соціальній мережі - Берназ-Лукавецька, Олена Михайлівна; Берназ-Лукавецька, О. М.; Bernaz-Lukavetska, Olena M. (Одеса, 2018)
У статті проведено аналіз захисту персональних даних у соціальній мережі. У статті розглядається право на захист персональних даних особи як необхідний елемент людського життя у інформаційному суспільстві, тобто воно є фундаментальним правом людини, і у разі його порушення під загрозою перебувають безпека особи, її честь, гідність тощо. У статті визначається, що в Україні основним нормативно-правовим актом, який регулює відносини, що виникають у зв’язку із захистом персональних даних у соціальній мережі, є Закон України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 року. Даний закон врегульовує правові відносини щодо захисту та обробки персональних даних, а також спрямований на захист фундаментальних прав і свобод людини і громадянина, включно з правом на невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних. Однак, варто зазначити, що 25 травня 2018 року набрав чинності Загальний регламент про захист даних Європейського Союзу від 27.04.2016 (далі – Правила GDPR), який почав регулювати відносини щодо захисту персональних даних не тільки в ЄС, а частково і в Україні. У статті проведено аналіз застосування правила GDPR з наведенням конкретних випадків. У тому числі особливу увагу приділено праву на стирання, праву на мобільність, а також праву на надання згоди щодо обробки персональних даних. Правом на мобільність даних є право, за яким суб’єкт даних може вимагати від контролера надання власних персональних даних, наданих у процесі користування соціальною мережею, в структурованому, загальноприйнятому форматі, що легко зчитується машиною, та право на передачу цих даних іншому контролеру без перешкод від первинного контролера. Своєю чергою право на стирання персональних даних надає можливість суб’єкту персональних даних «бути забутим», тобто вимагати стирання всіх персональних даних, в такому разі контролер без будь-якої необґрунтованої затримки має видалити ці дані.
Берназ-Лукавецька О. М. Захист персональних даних у соціальній мережі / О. М. Берназ-Лукавецька // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. – Одеса, 2018. – Вип. 30. – С. 56-59.
Keywords: захист персональних даних; соціальні мережі; персональні дані; Правила GDPR; контролер; оператор; personal data protection; social networks; personal data; GDPR Rules; controller; operator; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::TECHNOLOGY