Етологічний аналіз ресурсів влади - Скуріхін, Сергій Миколайович; Скуріхін, С. М.; Skurikhin, Serhii M. (Одеса : Видавництво «Юридика», 2023)
Виявлено дію схожих механізмів у формуванні владних структур як у тваринному світі, так і в людському суспільстві. Багато ресурсів влади мають біологічну природу і, пройшовши тривалий еволюційний шлях, не втратили своєї значущості в сучасному суспільстві. Влада хоча й передбачає домінування, її основною метою є інтеграція та впорядкування поведінки в соціально організованій групі, усунення конфліктів. Основною відмінною рисою владовідносин у тваринному світі є обов’язок лідера постійно підтверджувати своє домінантне становище в групі. У людському ж суспільстві, щойно було легітимізовано інститут лідерства, «стало необов’язковим, щоб володар (вождь) постійно виявляв свої видатні здібності; понад те, зникла необхідність, щоб він узагалі був наділений будь-якими видатними якостями».
Скуріхін С. М. Етологічний аналіз ресурсів влади / С. М. Скуріхін // Європейські орієнтири розвитку України в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття: синергія наукових, освітніх та технологічних рішень : у 2 т. : матеріали Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Одеса, 19 травня 2023 р.) / за заг. ред. С. В. Ківалова. – Одеса : Видавництво «Юридика», 2023. – Т. 1. – С. 77-80.
Keywords: влада; ресурси влади; ієрархія; юридична етологія; power; resources of power; hierarchy; legal ethology; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE