Основні впливи філософії та богослов’я епохи Просвітництва на формування богословської думки Карла Барта - Хром’як, Н. Л.; Хромяк, Н. Л.; Khromyak, N. L. (My University, 2017)
У статті розглядається вплив філософів Просвітництва (І. Канта, Г. Гегеля, Л. Фейєрбаха), критиків епохи Просвітництва (Ф. Ніцше, Ф. Овербека), а також представників ліберального богослов’я (Ф. Шляєрмахера, А. Рітчля, В. Германа, А. Гарнака, Е. Трьольча) на формування богословської думки К. Барта. Будучи вихованим батьками в консервативному дусі, з одного боку, та вчителями в богословському лібералізмі, з другого, він прийшов до пошуку нового мислення та представлення реформаторських ідей, які змінили напрям протестантського богослов’я, сформувавши новий. Різні дослідники К. Барта вбачають різні впливи на формування його богословської думки. У дечому вони збігаються, в іншому – розходяться, проте необхідно визнати, що будь-яка зміна думки, її розвиток, чи вдосконалення були викликані як зовнішніми, так і внутрішніми чинниками, тому повинні розглядатися не окремо, а в комплексі.

В статье рассматривается влияние философов Просвещения (И. Канта, Г. Гегеля, Л. Фейербаха), критиков эпохи Просвещения (Ф. Ницше, Ф. Овербека), а также представителей либерального богословия (Ф. Шляермахера, А. Ритчля, В. Германа, А. Гарнака, Э. Трельча) на формирование богословской мысли К. Барта. Будучи воспитанным родителями в консервативном духе, с одной стороны, и учителями в богословском либерализме, с другой, он пришел к поиску нового мышления и представления реформаторских идей, которые изменили направление протестантского богословия, сформировав новое. Различные исследователи К. Барта видят разные влияния на формирование его богословской мысли. В чем-то они совпадают, в чем-то – расходятся, все же необходимо признать, что любое изменение мысли, ее развитие, или усовершенствования были вызваны как внешними, так и внутренними факторами, поэтому должны рассматриваться не отдельно, а в комплексе.

The article deals with the influence of the philosophers of the Enlightenment (I. Kant, G. Hegel, L. Feuerbach), critics of the Enlightenment (F. Nietzsche and F. Overbeck), as well as representatives of liberal theology (F. Schleiermacher, A. Ritchl, B. Hermann, A. Harnack, E. Troeltsch) on the formation of the theological thought of K. Bart. Being educated, on the one hand, by conservative parents and teachers in theological liberalism on the other, his frustration led to a search for new thinking and the presentation of reformed ideas that changed the direction of Protestant theology, forming a new direction. Various researchers of K. Bart see different influences on the formation of his theological thought. In some cases, they coincide, diverge in the other, yet it must be recognized that any change in thought, its development, or improvement has been caused by both external and internal factors, and therefore should not be considered separately, but in a complex.

The article deals with the influence of the philosophers of the Enlightenment (I. Kant, G. Hegel, L. Feuerbach), critics of the Enlightenment (F. Nietzsche and F. Overbeck), as well as representatives of liberal theology (F. Schleiermacher, A. Ritchl, B. Hermann, A. Harnack, E. Troeltsch) on the formation of the theological thought of K. Bart. Being educated, on the one hand, by conservative parents and teachers in theological liberalism on the other, his frustration led to a search for new thinking and the presentation of reformed ideas that changed the direction of Protestant theology, forming a new direction. Various researchers of K. Bart see different influences on the formation of his theological thought. In some cases, they coincide, diverge in the other, yet it must be recognized that any change in thought, its development, or improvement has been caused by both external and internal factors, and therefore should not be considered separately, but in a complex.
Хром’як Н. Л. Основні впливи філософії та богослов’я епохи Просвітництва на формування богословської думки Карла Барта / Н. Л. Хром’як // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 128-131.
Keywords: Христоцентризм; діалектичний метод; антропоцентризм; пізнання; одкровення; Христоцентризм; диалектический метод; антропоцентризм; познание; откровение; Christocentrism; dialectical method; anthropocentrism; knowledge; revelation