Перспективи ідеї халіфату в мусульманському світі: релігієзнавчий аспект - Несправа, М. В.; Nesprava, M. V. (My University, 2018)
У статті здійснена спроба виявити перспективи наявності в мусульманському світі ідеї халіфату. За допомогою таких методів, як аналіз і феноменологія, зроблені такі висновки. По-перше, ідея халіфату буде відігравати суттєву роль і надалі в ісламському світі. Це станеться незалежно від того, яка доля спіткає самопроголошений халіфат «Ісламська держава». Адже ідея халіфату є притаманною для ісламу та не стала архаїзмом у рамках цієї релігії. По-друге, в сучасному світі втілення в життя ідеї халіфату прямо пов’язано з тривалими кровопролитними війнами. Причини цього феномена значною мірою пов’язані з релігійними переконаннями сунітських салафітів, які є головними провідниками ідеї халіфату у ХХІ столітті. По-третє, проголошений у 2014 році халіфат «Ісламська держава», якщо кардинально не змінить свою деструктивну та експансіоністську політику, буде знищений, що, однак, не поставить хрест на самій ідеї халіфату й буде лише одним з етапів історії ісламу.

В статье предпринята попытка выявить перспективы наличия в мусульманском мире идеи халифата. С помощью таких методов, как анализ и феноменология, сделаны следующие выводы. Во-первых, идея халифата и в дальнейшем будет играть существенную роль в исламском мире. Это произойдет независимо от того, какая судьба будет у самопровозглашенного халифата «Исламское государство». Ведь идея халифата является присущей для ислама и не стала архаизмом в рамках этой религии. Во-вторых, в современном мире воплощение в жизнь идеи халифата непосредственно связано с длительными кровопролитными войнами. Причины этого феномена в значительной степени коренятся в религиозных убеждениях суннитских салафитов, которые в XXI веке являются главными проводниками идеи халифата. В-третьих, провозглашенный в 2014 году халифат «Исламское государство» в том случае, если кардинально не изменит свою деструктивную и экспансионистскую политику, будет уничтожен, что, однако, не поставит крест на самой идее халифата и будет лишь одним из этапов истории ислама.

The study attempts to reveal the prospects of the idea of a caliphate in the Muslim world. Having used analysis and phenomenology, the research found the following results. Firstly, the idea of a caliphate will play a significant role in the Islamic world in the future. It will happen in any variant of the future of the self-proclaimed caliphate “Islamic State”. Because the idea of a caliphate is inherent to Islam and it did not become an archaism in the framework of this religion. Secondly, in the modern world, the implementation of the idea of a caliphate is linked closely to longstanding bloody wars. The causes of this phenomenon are related to the religious beliefs of the Sunni Salafists, who are the main promoters of the caliphate in the 21st century idea. Thirdly, in case Islamic State caliphate, created in 2014, does not change its destructive and expansionist policies fundamentally, it will be eliminated. An idea of caliphate will survive, though.
Несправа М. В. Перспективи ідеї халіфату в мусульманському світі: релігієзнавчий аспект / М. В. Несправа // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 61-64.
Keywords: іслам; халіфат; релігієзнавство; Ісламська держава; релігія; ислам; халифат; религиоведение; Исламское государство; религия; Islam; Caliphate; Religious Studies; Islamic State; Religion