Активна процесуальна позиція експерта - Шумаєв, Д. Г.; Шумаев, Д. Г.; Shumaiev, D. G. (Одеса : Юрид. л-ра, 2014)
Досліджено проблемні аспекти реалізації активної процесуальної позиції експертом у реалізації функцій сторін в умовах змагального кримінального судочинства. Автор піддав аналізу наукову літературу з наведеного питання, розглянув думки провідних науковців щодо сутності повноважень учасників кримінального процесу. Увагу акцентовано на доцільності застосування категорії управління під час аналізу процесуальної активності сторін. Розкрито зміст активної процесуальної позиції. Доведено, що для забезпечення ефективності участі експерта в реалізації процесуальних функцій сторін необхідна активна процесуальна позиція експерта. Її підгрунтя складає право експерта на ініціативу. Обґрунтовано, що основним змістом активної процесуальної позиції є ініціативне застосування спеціальних знань. Доведено, що організаційною формою реалізації активної позиції експерта є експертна технологія. Рекомендовано експерту проявляти власну активну процесуальну позицію також на етапі супроводження експертизи під час судового розгляду справи.
Шумаєв Д. Г. Активна процесуальна позиція експерта / Д. Г. Шумаєв // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.) Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України; НУ ОЮА. – Одеса : Юрид. л-ра, 2014. – Вип. 72. – С. 489-497.
Keywords: сторони кримінального провадження; функції сторін; процесуальна позиція; спеціальні знання; експертна ініціатива; процесуальна активність; експертна технологія; стороны уголовного производства; функции сторон; процессуальная позиция; специальные знания; экспертная инициатива; процессуальная активность; экспертная технология; parties of criminal proceedings; functions of the parties; procedural position; special knowledge; expert initiative; procedural activity; expert technology