Межі допустимого контролю за вчиненням злочину: проблема провокації підкупу - Бойченко, Віталій Петрович; Бойченко, В. П.; Boichenko, Vitalii P. (Одеса : Фенікс, 2026)
Розв’язання питання провокації підкупу зумовлене необхідністю забезпечення балансу між ефективністю протидії корупції та дотриманням гарантій справедливого судового розгляду. У сучасній практиці протидії корупційним правопорушенням останнім часом розповсюдженості набули негласні слідчі (розшукові) дії, зокрема контроль за вчиненням злочину. До цього слід додати і стимулювання правоохоронними органами до активної діяльності осіб-викривачів. Відсутність чітких меж між законно допустимою оперативною діяльністю, «активністю» осіб-викривачів та провокацією злочину створює реальні ризики порушення прав та свобод людини, зокрема презумпції невинуватості та права на справедливий суд.
Бойченко, В. П. Межі допустимого контролю за вчиненням злочину: проблема провокації підкупу. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 434-437. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33250
Keywords: провокація; підкуп; викривач; корупційне кримінальне правопорушення; ініціатива; презумпція невинуватості; provocation; bribery; whistleblower; corruption-related criminal offense; initiative; presumption of innocence