Інформаційні права людини: під загрозою? - Войтович, Павло Петрович; Войтович, П. П.; Voitovych, Pavlo P. (Одеса : Фенікс, 2026)
Інформаційні права являють собою права людини в сфері інформації, якими вона (людина) наділена в силу самого факту приналежності до людського роду, виражають свободу особистості в сфері інформації і є невід’ємними та необхідними способами й умовами її життя, її взаємовідносин із суспільством, державою, іншими індивідами, вони є універсальними правами людини висловлюватись, діяти, вчитися, отримувати інформацію, реалізовуватися і жити згідно своїх міркувань. Обмеження інформаційних прав людини є можливими, у тому числі у воєнний час, проте вони не можуть бути довільними, вони повинні відповідати принципу верховенства права, і держава повинна довести їх необхідність у демократичному суспільстві.
Войтович П. П. Інформаційні права людини: під загрозою? Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 222-224. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33221
Keywords: інформаційні права; свобода інформації; права людини; доступ до інформації; обмеження прав людини; демократія; informational rights; freedom of information; human rights; access to information; human rights restrictions; democracy