Розвиток ноосферного світорозуміння і мислення в процесі світоглядної трансформації ментальної рефлексії творчих суб’єктів - Капіца, В. Ф.; Капица, В. Ф.; Kapitsa, V. F. (My University, 2017)
У статті показаний розвиток ноосферного світорозуміння як нової світоглядної парадигми у світосприйнятті та розумінні дійсності творчими суб’єктами. На науково-інноваційних засадах обґрунтовується концепція ноосферогенезису природи і суспільства, нова номонологія онтологічно об’єктивного розвитку і ментало-суб’єктивної рефлексії на основі принципу єдності буття і мислення. Доводиться, що кінцевим результатом світоглядної трансформації є становлення ноосферної методології мислення і пізнання на засадах ноонауки.

В статье показывается развитие ноосферного миропонимания как новой мировоззренческой парадигмы в мировосприятии и понимании действительности творческими субъектами. На научно-инновационных основаниях обосновывается концепция ноосферогенезиса природы и общества, новая номонология онтологически объектного развития и ментально-субъектной рефлексии на основе принятия единства бытия и мышления. Доказывается, что конечным результатом мировоззренческой трансформации будет становление ноосферной методологии мышления и познания на основании ноонауки.

The article shows the development of the noospheric world view as a new worldview paradigm in the worldview and understanding of reality by creative actors. On scientific and innovative grounds, the concept of noospheric origin of nature and society is grounded, new nomology of ontologically objective development and mental-subjective reflection on the basis of the acceptance of the unity of being and thinking. It is proved that the final result of the worldview transformation will be the establishment of the noospheric methodology of thinking and cognition on the grounds of nooscience.
Капіца В. Ф. Розвиток ноосферного світорозуміння і мислення в процесі світоглядної трансформації ментальної рефлексії творчих суб’єктів / В. Ф. Капіца // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 37-41.
Keywords: ноосфера; ноосферогенезис; світогляд; світоглядна трансформація; ноосферне світорозуміння; нообуття; єдність буття і мислення; ноосферне пізнання; глобалізований соціум; культуросфера; креатосфера; ноосферне мислення; космоноос; креативно-синергетичні процеси; ноосфера; ноосферогенезис; мировоззрение; ноосферное миропонимание; нообытие; единство бытия и мышления; ноосферное познание; глобализированный социум; культуросфера; креатосфера; ноосферное мышление; космоноос; креативно-синергетические процессы; noosphere; noospherogenesis; worldview; ideological transformation; noosphere world view; noobeing; unity of being and thinking; noospheric cognition; globalization socium; cultorosphere; creotosphere; noospheric thinking; cosmos; creative-synergetic processes