Психологічні особливості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Протосавіцька, Людмила Степанівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Дана магістерська робота досліджує психологічні особливості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. У роботі представлені теоретичні основи порушень інтелектуального розвитку дітей та висвітлені практичні методики діагностики і роботи з дітьми з інтелектуальними порушеннями на базі учнів Навчально-ребіалітаційного центру№17 м. Києва. Методологія дослідження даної магістерської роботи «Психологічні особливості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку» включає в себе кілька ключових складових. По-перше, в роботі здійснено теоретичний аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури, її аналіз та систематизація, використано ряд емпіричних методів, сред яких виділимо спостереження, бесіда, анкетування учнів, психологічний аналіз ситуації, експертне оцінювання, застосування різних експериментальних методик з метою дослідження особливостей інтелектуального розвитку дітей з порушеннями інтелекту. З метою визначення рівня пізнавальних процесів було використано цілий ряд проб, вправ та методик, результати яких подані в таблицях та діаграмах. Використання математично- статистичного методу дозволило здійснити кореляційний аналіз. Використання зазначених методів дозволило здійснити якісний та кількісний аналіз емпіричних даних. У ході дослідження було дотримано всіх етапів наукового дослідження. Було сформовано проблему дослідження, означено питання, які потребували вивчення; розроблено чіткий план дослідження, обрані методи збору та аналізу даних; проведено збір даних; здійснено діагностику; проведено статистичний аналіз та здійснена обробка кількісних даних з метою виявлення акономірностей та тенденцій. Під час дослідження було дотримано об’єктивності, відтворюваності, надійності, валідності та етичних аспектів дослідження. Висновки магістерської роботи підтверджують, що у дітей з порушенням інтелектуального розвитку наявні різні особливості психологічного розвитку. This master's thesis explores the psychological characteristics of children with intellectual disabilities. The work presents the theoretical foundations of intellectual disabilities of children with intellectual disabilities and highlights practical methods of diagnosing and working with children with intellectual disabilities on the basis of students of the Educational and Rehabilitation Centre №17 in Kyiv. The research methodology of this master's thesis ‘Psychological characteristics of children with intellectual disabilities’ includes several key components. Firstly, the theoretical analysis of domestic and foreign literature, its analysis and systematisation, a number of empirical methods were used, including observation, conversation, questioning of students, psychological analysis of the situation, expert evaluation, and the use of various experimental methods to study the peculiarities of intellectual development of children with intellectual disabilities. In order to determine the level of cognitive processes, a number of tests, exercises and methods were used, the results of which are presented in tables and diagrams. The use of the mathematical and statistical method allowed for a correlation analysis. The use of these methods allowed for qualitative and quantitative analysis of empirical data. The study followed all stages of scientific research. The research problem was formulated, the issues to be studied were identified; a clear research plan was developed, methods of data collection and analysis were selected; data collection was carried out; diagnostics were carried out; statistical analysis was carried out and quantitative data was processed to identify patterns or trends. The study complied with the objectivity, reproducibility, reliability, validity and ethical aspects of the research. The conclusions of the master's thesis confirm that children with intellectual disabilities have different features of psychological development.
Протосавіцька Л. С. Психологічні особливості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Л. С. Протосавіцька . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 114 с.
Keywords: діти з порушеннями інтелектуального розвитку; олігофренія; розумова відсталість легкого та помірного ступенів тяжкості; системний та загальний недорозвиток мовлення; корекція порушень; children with intellectual disabilities; oligophrenia; mild to moderate mental retardation; systemic and general underdevelopment of speech; correction of disorders