Аналіз результатів виступів країн-учасниць на змаганнях з дзюдо серії Grand Slam та Grand Prix протягом 2019 року - Чертов, І. І.; Бойченко, Н. В.; Пирог, Ю. А.; Мирошниченко, Є. С. (Харків : Харківська державна академія фізичної культури, 2020)
Мета: здійснити аналіз результатів виступів країн-учасниць на змаганнях з дзюдо серії Grand Slam та Grand Prix протягом 2019 року. Матеріал і методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної літератури, інформації в джерелах Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; аналіз офіційних протоколів змагань; методи математичної статистики. Проаналізовано результати виступів країн-учасниць на змаганнях серії Grand Slam та Grand Prix протягом 2019 року. Вихідні дані виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації дзюдо «International Judo Federation» (IJF.org). Результати: за 2019 рік було проведено 7 старів Grand Slam та 9 стартів Grand Prix. Виявлено, що середня кількість країн-учасниць Grand Slam - 75,86, Grand Prix - 63,88. Середня кількість учасників Grand Slam - 472,2 (чоловіки - 275,0; жінки - 197,2), Grand Prix - 414,2 (чоловіки - 240,0; жінки - 174,2). Результати медального заліку країн-учасниць на змаганнях Grand Slam, Grand Prix 2019 року показали, що лідерами змагань є такі країни як Японія, Франція, Бразилія, Росія. Явним лідером являється Японія, яка зайняла призові місця у 9 стартах (Grand Slam – 5 стартів, Grand Prix – 4 старти). В серії змагань Grand Slam Японія має в своєму арсеналі 72 медалі: 29 золотих, 16 срібних та 27 бронзових. На Grand Prix здобуто 31 медаль: 19 золотих, 10 срібних та 2 бронзові. Аналіз медального заліку по ваговим категоріям показав, що Японія має спортсменів, які є лідерами у своїх категоріях (чоловіки - +100 кг; жінки - 48 кг, 57 кг, 63 кг, 70 кг, 78 кг), а в деяких категоріях таких представників декілька (чоловіки - 60 кг, 66 кг, 73 кг; жінки - 52 кг, +78 кг). Два спортсмени Nagayama Ryuju (60 кг), Hashimoto Soichi (73 кг) є лідерами не тільки в вагових категоріях, але і у світовому рейтингу серед чоловіків. Висновки. Встановлено, що на змаганнях серії Grand Slam (472,2 учасників) приймає участь більша кількість спортсменів ніж на Grand Prix (414,2 учасників). Це можна пояснити можливістю спортсмена отримати більше рейтингових балів на стартах Grand Slam. Підтверджено дані, що явним лідером світового національного рейтингу країн є Японія, яка зайняла призові місця у 5 стартах Grand Slam (72 медалі) та 4-х Grand Prix (31 медаль). Виявлено, що представники Японії стабільно отримують призові місця та мають спортсменів, які є лідерами у своїх категоріях та світовому рейтингу.

Abstract. Purpose: to analyze the results of the performances of participating countries in competitions with judo series Grand Slam and Grand Prix during 2019. Material and methods. IN The following methods were used in the study: analysis of scientific and methodological literature, information in Internet sources; generalization of best practices; analysis official competition protocols; methods of mathematical statistics. The results are analyzed performances of participating countries in the Grand Slam and Grand Prix series in 2019. The initial data of the performances are taken from the official website of the International Judo Federation "International Judo Federation »(IJF.org). Results: in 2019, 7 old Grand Slam and 9 were held starts of the Grand Prix. It was found that the average number of Grand Slam participating countries is 75.86, Grand Prix - 63.88. The average number of Grand Slam participants is 472.2 (men - 275.0; women - 197.2), Grand Prix - 414.2 (men - 240.0; women - 174.2). The results of the medal test countries participating in the Grand Slam, Grand Prix 2019 showed that the leaders competitions are such countries as Japan, France, Brazil, Russia. The clear leader is Japan, which took prizes in 9 starts (Grand Slam - 5 starts, Grand Prix - 4 starts). In the series Grand Slam Japan has 72 medals in its arsenal: 29 gold, 16 silver and 27 bronze. 31 medals were won at the Grand Prix: 19 gold, 10 silver and 2 bronze. Analysis medal count by weight category showed that Japan has athletes who are leaders in their categories (men - +100 kg; women - 48 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg), and in some categories of such representatives are several (men - 60 kg, 66 kg, 73 kg; women - 52 kg, +78 kg). Two athletes Nagayama Ryuju (60 kg), Hashimoto Soichi (73 kg) are leaders not only in weight categories, but also in the world ranking among men. Conclusions. It is established that more people take part in the Grand Slam series competitions (472.2 participants) athletes than at the Grand Prix (414.2 participants). This can be explained by the possibility Athletes get higher ranking points at Grand Slam starts. Confirmed data that the clear leader of the world national ranking of countries is Japan, which took the prize places in 5 Grand Slam starts (72 medals) and 4 Grand Prix (31 medals). It was found that representatives of Japan consistently receive prizes and have athletes who are leaders in their categories and world rankings.

Аннотация. Цель: провести анализ результатов выступлений стран-участниц на соревнованиях по дзюдо серии Grand Slam и Grand Prix в течение 2019 года. Материал и методы. В исследовании использовались следующие методы: анализ научно-методической литературы, информации в источниках Интернета; обобщение передового практического опыта; анализ официальных протоколов соревнований; методы математической статистики. проанализированы результаты выступлений стран-участниц на соревнованиях серии Grand Slam и Grand Prix в течение 2019 года. Выходные данные выступлений взяты с официального сайта Международной федерации дзюдо «International Judo Federation »(IJF.org). Результаты за 2019 было проведено 7 старел Grand Slam и 9 стартов Grand Prix. Обнаружено, что среднее количество стран-участниц Grand Slam - 75,86, Grand Prix - 63,88. Среднее количество участников Grand Slam - 472,2 (мужчины - 275,0; женщины - 197,2), Grand Prix - 414,2 (мужчины - 240,0, женщины - 174,2). Результаты медального зачета стран-участниц на соревнованиях Grand Slam, Grand Prix 2019 показали, что лидерами соревнований являются такие страны как Япония, Франция, Бразилия, Россия. Явным лидером является Япония, заняла призовые места в 9 стартах (Grand Slam - 5 стартов, Grand Prix - 4 старты). В серии соревнований Grand Slam Япония имеет в своем арсенале 72 медали: 29 золотых, 16 серебряных и 27 бронзовых. На Grand Prix добыто 31 медаль: 19 золотых, 10 серебряных и 2 бронзовые. анализ медального зачета по весовым категориям показал, что Япония спортсменов, которые являются лидерами в своих категориях (мужчины - +100 кг, женщины - 48 кг, 57 кг, 63 кг, 70 кг, 78 кг), а в некоторых категориях таких представителей несколько (мужчины - 60 кг, 66 кг, 73 кг, женщины - 52 кг, +78 кг). Два спортсмена Nagayama Ryuju (60 кг), Hashimoto Soichi (73 кг) являются лидерами не только в весовых категориях, но и в мировом рейтинге среди мужчин. Выводы. Установлено, что на соревнованиях серии Grand Slam (472,2 участников) принимает участие большее количество спортсменов чем на Grand Prix (414,2 участников). Это можно объяснить возможностью спортсмена получить больше рейтинговых баллов на стартах Grand Slam. подтверждено данные, явным лидером мирового национального рейтинга стран является Япония, которая заняла призовые места в 5 стартах Grand Slam (72 медали) и 4-х Grand Prix (31 медаль). Выявлено, что представители Японии стабильно получают призовые места и имеют спортсменов, которые являются лидерами в своих категориях и мировом рейтинге.
Чертов І. І. Аналіз результатів виступів країн-учасниць на змаганнях з дзюдо серії Grand Slam та Grand Prix протягом 2019 року / І. І. Чертов, Н. В. Бойченко, Ю. А. Пирог, Є. С. Мирошниченко // Науковий журнал «Єдиноборства». – 2020. – № 4(18). – С. 72–81.
Keywords: дзюдо; Grand Slam; Grand Prix; единоборства; єдиноборства; single combats; judo; медальний залік; рейтинг; rating; medal credit; медальный зачет; рейтинг