Об’єкти касаційного оскарження в цивільному судочинстві за новою редакцією Цивільного процесуального кодексу України - Мінченко, Раїса Миколаївна; Мінченко, Р. М.; Minchenko, Raisa M. (My University, 2019)
У статті проаналізовано положення чинного законодавства, які визначають коло об’єктів касаційного оскарження та касаційні «фільтри» в цивільному судочинстві України. Стверджується, що малозначність справи не є абсолютною перешкодою для проведення касаційного розгляду, оскільки процесуальний закон дозволяє Верховному Суду здійснювати касаційну перевірку судових рішень у малозначних справах за наявності однієї з указаних у законі умов. Зроблено висновок, що встановлення так званих касаційних «фільтрів» є доволі позитивним явищем, оскільки зменшення потоку справ до Верховного Суду сприяє забезпеченню єдності судової практики в дійсно складних випадках правозастосування. The article analyses the provisions of the current legislation, which determine the range of objects of cassation and cassation “filters” in civil proceedings of Ukraine. It is argued that the insignificance of the case is not an absolute obstacle to the conduct of cassation proceedings, as the procedural law allows the Supreme Court to carry out cassation review of judgments in insignificant cases subject to one of the conditions specified in the law. It is concluded that the establishment of so-called cassation “filters” is a very positive phenomenon, since the decrease in the flow of cases to the Supreme Court contributes to the unity of judicial practice in really complex cases of law enforcement.
Objects of cassation in civil proceedings under the new edition of the Civil Procedure Code of Ukraine
Мінченко Р. М. Об’єкти касаційного оскарження в цивільному судочинстві за новою редакцією Цивільного процесуального кодексу України / Р. М. Мінченко // Visegrad Journal on Human Rights. - 2019. - № 4. - (vol. 3). - С. 131-136. Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/29369
Keywords: судочинство; цивільний процес; касаційне оскарження; судове рішення; процесуальний «фільтр»; малозначні справи; Верховний Суд; litigation; civil proceedings; cassation; judgment; procedural “filter”; insignificant cases; the Supreme Court