Основні детермінанти незаконного використання бюджетних коштів у сфері будівництва автомобільних доріг - Іжевський, Ростислав Петрович; Іжевський, Р. П.; Ижевский, Ростислав Петрович; Izhevskyi, Rostyslav P. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті розглянуто основні детермінанти незаконного використання бюджетних коштів у сфері будівництва автомобільних доріг. Увага приділена недолікам державної політики у сфері дорожнього господарства, проведеним реформам децентралізації управління галузі, існуючим заходам фінансового контролю за законністю використання бюджетних коштів. Висунуто припущення про можливу деформацію правової свідомості розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. Задля підтвердження висунутого припущення виокремлено три основних групи чинників, що здійснюють вплив на свідомість та поведінку розпорядників та одержувачів бюджетних коштів. До них належать бюджетно-фінансові, фінансово-господарські та організаційно-управлінські детермінанти. За результатами кримінологічного аналізу констатовано помітне збільшення розриву між показниками реального фінансування та фактично виконаним об’ємом робіт та послуг. Виокремлено ймовірні суб’єктивні та об’єктивні причини незаконного використання бюджетних коштів у галузі. Визначено фактори, які створюють сприятливі умови для незаконного використання бюджетних коштів при будівництві автомобільних доріг. Увагу приділено проблемам бюджетування галузі. Встановлено існування підвищених ризиків для штучного завищення вартості дорожньо-будівельних робіт під час руху бюджетних коштів. Звернуто увагу на той факт, що такі ризики існують практично на всіх стадіях бюджетного процесу. На підставі результатів авторського дослідження виокремлено найбільш уразливі етапи бюджетного процесу, починаючи від формування бюджетного запиту й закінчуючи проведенням взаєморозрахунків. Окреслено найбільш проблемні на сьогодні прогалини профільного законодавства. Порушено питання щодо повноти й об’єктивності внутрішнього та зовнішнього контролю. Констатовано існування реального конфлікту інтересів. Зауважено, що вплив на свідомість розпорядників та одержувачів бюджетних коштів здійснюють також інші чинники (наприклад, нормативно-правові та соціальні). Окреслено перспективи подальших наукових досліджень.

В статье рассмотрены основные детерминанты незаконного использования бюджетных средств в сфере строительства автомобильных дорог. Внимание уделено недостаткам государственной политики в сфере дорожного хозяйства, проведенным реформам децентрализации управления области, существующим мерам финансового контроля за законностью использования бюджетных средств. Выдвинуто предположение о возможной деформации правового сознания распорядителей и получателей бюджетных средств. Для подтверждения выдвинутого предположения выделены три основные группы факторов, оказывающих влияние на сознание и поведение распорядителей и получателей бюджетных средств. К ним относятся бюджетно-финансовые, финансово-хозяйственные и организационно-управленческие детерминанты. По результатам криминологического анализа констатировано заметное увеличение разрыва между показателями реального финансирования и фактически выполненным объемом работ и услуг. Выделены возможные субъективные и объективные причины незаконного использования бюджетных средств в отрасли. Определены факторы, которые создают благоприятные условия для незаконного использования бюджетных средств при строительстве автомобильных дорог. Внимание уделено проблемам бюджетирования отрасли. Установлено существование повышенных рисков для искусственного завышения стоимости дорожно-строительных работ при движении бюджетных средств. Обращено внимание на тот факт, что такие риски существуют практически на всех стадиях бюджетного процесса. На основании результатов авторского исследования выделены наиболее уязвимые этапы бюджетного процесса, начиная от формирования бюджетного запроса и заканчивая проведением взаиморасчетов. Определены наиболее проблемные сегодня пробелы профильного законодательства. Поднят вопрос относительно полноты и объективности внутреннего и внешнего контроля. Констатировано существование реального конфликта интересов. Замечено, что влияние на сознание распорядителей и получателей бюджетных средств осуществляют также другие факторы (например, нормативно-правовые и социальные). Определены перспективы дальнейших научных исследований.

The article deals with the main determinants of illegal use of budget funds in the field of highway construction. Attention is paid to the shortcomings of the state policy in the field of road economy, the reforms of the decentralization of the management of the branch, the existing measures of financial control over the lawfulness of the use of budget funds. The assumption is made about the possible deformation of the legal consciousness of managers and recipients of budget funds. In order to confirm this assumption, three main groups of factors influencing the consciousness and behavior of spending units and recipients are identified. These include budgetary-financial, financial-economic and organizational-managerial determinants. According to the results of criminological analysis, there is a noticeable increase in the gap between the actual financing rates and the actual volume of work and services performed. Possible subjective and objective reasons for the misuse of budget funds in the industry are highlighted. The factors that create favorable conditions for illegal use of budget funds in the construction of highways are identified. Attention is paid to the problems of industry budgeting. The existence of increased risks for artificially overestimating the cost of road construction works during the movement of budget funds has been established. Attention is drawn to the fact that such risks exist at virtually all stages of the budget process. Based on the results of the author’s research, the most vulnerable stages of the budget process are distinguished, starting with the formation of the budget request and ending with the settlement. The most problematic gaps of the profile legislation are outlined today. The issue of the completeness and objectivity of internal and external controls has been raised. There was a real conflict of interest. This in turn complicates the external and public scrutiny of the lawfulness of the use of budgetary funds. It is noted that other factors (for example, legal and social) also influence the consciousness of budget managers and recipients. The prospects for further scientific research are outlined.
Іжевський Р. П. Основні детермінанти незаконного використання бюджетних коштів у сфері будівництва автомобільних доріг / Р. П. Іжевський // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 44-50.
Keywords: причини; умови; детермінація; злочини у сфері економіки; бюджетні кошти; причины; условия; детерминация; преступления в сфере экономики; бюджетные средства; causes; conditions; determination; economic crimes; budgetary funds; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE