Категоріальні та історико-правові аспекти державної політики кібербезпеки в Україні - Мамедова, Ельміра Алгаламівна; Мамедова, Е. А.; Mamedova, Elmira A. (Одеса : Гельветика, 2021)
У науковій статті розглянуто правові, політичні, історичні передумови необхідності активізації процесів кібербезбпеки держави, взаємодії між державними інформаційними ресурсами. Визначено, що у процесуальних формах кібербезпека містить широкий спектр політичних і технічних практик, від оборонних і захисних до наступальних і підривних. Також визначено що кібербезпека являє собою, не тільки засіб захисту суспільства і його основних інформаційних інфраструктур, але також спосіб проведення національної й міжнародної політики за допомогою інформаційно-технологічних засобів. Розглянуто нормативні акти інших держав та України, щодо становлення кібербезпеки що визначають засади електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами. Виявлено проблемні аспекти котрі вливають на дослідження державної політики кібербезпеки в нашій країні. Визначено ознаки державної політики у сфері кібербезпеки: за змістом це дії системи органів державної влади, що дозволяє державі досягнути певної мети в галузі кібербезпеки; мета її – створення та забезпечення умов для безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства і держави; завдання: формування системи дієвої кібероборони; ефективної протидії розвідувально-підривній діяльності у кіберпросторі та кібертероризму; посилення спроможності у протидії кіберзлочинності; реалізується через правові, організаційні, економічні, адміністративні методи впливу та здійснення комплексу інформаційно-технічних заходів. Запропоновано авторське поняття державної політики у сфері кібербезпеки як правової категорії, а саме як системи правових, організаційних, економічних, інформаційно-технічних заходів, що реалізуються органами державної влади у взаємодії з громадянським суспільством з метою створення та забезпечення умов для безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства і держави. Запропоновано зміни до Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України».

The scientific article considers the legal, political, historical prerequisites for the need to intensify the processes of cybersecurity of the state, the interaction between state information resources. It is determined that in procedural forms cybersecurity contains a wide range of political and technical practices, from defense and defense to offensive and subversive. It is also defined that cybersecurity is not only a means of protecting society and its basic information infrastructures, but also a way of conducting national and international policy through information technology. Regulations of other states and Ukraine on the formation of cybersecurity that determine the principles of electronic interaction between state information resources are considered. Problematic aspects that affect the study of state cybersecurity policy in our country have been identified. The features of the state policy in the field of cybersecurity are determined: instead, it is the actions of the system of public authorities, which allows the state to achieve a certain goal in the field of cybersecurity; goal - to create and provide conditions for the safe functioning of cyberspace, its use in the interests of the individual, society and the state; tasks: formation of an effective cyber defense system; effective counteraction to intelligence and subversive activities in cyberspace and cyberterrorism; capacity building in the fight against cybercrime; implemented through legal, organizational, economic, administrative methods of influence and implementation of a set of information and technical measures. The author’s concept of state policy in the field of cybersecurity as a legal category, namely as a system of legal, organizational, economic, information and technical measures implemented by public authorities in cooperation with civil society to create and provide conditions for safe functioning of cyberspace, its use in the interests of the individual, society and the state. Amendments to the Law of Ukraine “On Basic Principles of Cyber Security of Ukraine” are proposed.
Мамедова Е. А. Категоріальні та історико-правові аспекти державної політики кібербезпеки в Україні / Е. А. Мамедова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 6. - С. 279-288.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; безпека; кібербезпека; державна політика; правова категорія; security; cybersecurity; state policy; legal category