Основні тенденції трансформацій постмодерного суспільства за Бруно Латуром - Колісник, О. В.; Колиснык, А. В.; Kolisnyk, O. V.; Плющ, В. А.; Pliushch, V. A. (My University, 2017)
У статті проаналізовані основні тенденції трансформацій сучасного суспільства за Б. Латуром. З’ясовано, що для Б. Латура характерний методологічний алгоритм історичного порівняння минулого та сучасного суспільства на основі емпіричного матеріалу модерну і постмодерну. Суспільство, згідно з Б. Латуром, полягає в тому, що суб’єкт і об’єкт, природа та людина, сакральне та повсякденне поєднані. Модерн же накладає заборону на це поєднання, яке дослідник називає «гібридизацією», суспільним і природним, науковим і сакральним, міфічним і реальним та протягом всього періоду свого становлення, з XVI по XX ст., спрямований на руйнування та роз’єднання цих понять, що знайшло затвердження в Конституції Нового часу, як фундаментальному соціо-культурному уявленні про розмежування між природою і суспільством, між точними науками і гуманітарними, між суб’єктом і об’єктом соціологічного пізнання. Завдяки методу історичного порівняння дослідником був виявлений ряд соціокультурних гібридів, які продовжували існувати в модерні, й домінують у сучасному суспільстві, що наштовхує Б. Латура до висновку про незавершену модерність нинішнього суспільства.

В статье проанализированы основные тенденции трансформации современного общества по Б. Латуру. Выяснено, что для Б. Латура характерен методологический алгоритм исторического сравнения прошлого и современного общества на основе эмпирического материала модерна и постмодерна. Общество, согласно Б. Латуру, состоит в том, что субъект и объект, природа и человек, сакральное и обыденное объединены. Модерн же накладывает запрет на это сочетание, которое исследователь называет «гибридизацией», между общественным и природным, научным и сакральным, мифическим и реальным и в течение всего периода своего становления, с XVI по XX в., направленный на разрушение и разъединение этих понятий, что нашло утверждение в Конституции Нового времени, как фундаментальном социо-культурном представлении о разграничении между природой и обществом, между точными науками и гуманитарными, между субъектом и объектом социологического познания. Благодаря методу исторического сравнения исследователем был обнаружен ряд социокультурных гибридов, которые продолжали существовать в модерне, и доминируют в современном обществе, что наталкивает Б. Латура на вывод о незавершенной модерности нынешнего общества.

The article is devoted to the main transformation tendencies of the modern society according to Bruno Latour. It was studied that the comparitive historical reserch algorithm of the past and modern society based on the empirical data of modernity and postmodernity, and is typical for B. Latour’s methodology. According to Bruno Latour, the society consists of the combination of subject and object, nature and man, holiness and everyday life. Modern interdicted the “hybrids” of social and natural objects, myth and reality during the whole period of its development, starting from the XVI till the XX century. Modern was focused to destroy and to separate these concepts, and certified it in the Constitution of Modern, – the socio-cultural fundamental notion of the strict differentiation between nature and society, between the exact sciences and humanities, between the subject and the object of the sociological knowledge. The comparative historical research discloses a number of socio-cultural hybrids, that continued to exist in Modern, and predominate until nowdays, leading Bruno Latour to the conclusion that the present society has never been in Postmodern.
Колісник О. В. Основні тенденції трансформацій постмодерного суспільства за Бруно Латуром / О. В. Колісник, В. А. Плющ // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 62-65.
Keywords: суспільство; трансформація; «парламент речей»; модерн; постмодерн; общество; трансформация; «парламент вещей»; модерн; постмодерн; society; transformation; „parlament of things”; Modern; Postmodern