Органи самоорганізації населення: минуле, сучасне, перспективи - Мішина, Наталя Вікторівна; Мишина, Наталья Викторовна; Mishina, Natalya V. (My University, 2008)
У монографії досліджено природу органів самоорганізації населення (органів СОН), їх роль у суспільстві, виявлено їх аналоги в зарубіжних країнах. Визначено, що вони або включаються до муніципальної системи, або є інститутами добровільного неприбуткового (третього) сектора, досліджено ці два сучасні підходи до визначення місця органів СОН у суспільстві. Констатовано, що в Україні органи СОН включено до системи місцевого самоврядування, але зроблено висновок, що нині у нормативно-правових актах не існує єдності щодо природи органів СОН, їх місця у суспільстві. Встановлено, що це гальмує розбудову громадянського суспільства, розвиток системи місцевого самоврядування і негативно впливає на розкриття потенціалу органів СОН. Із використанням засобів компаративістського дослідження визначено й проаналізовано два можливі альтернативні напрямки подальшого розвитку органів СОН в Україні і розроблено концепцію нормативно-правового регулювання створення й функціонування органів СОН за кожним із них. Для України запропоновано виключення органів СОН із системи місцевого самоврядування.
Мішина Н. В. Органи самоорганізації населення: минуле, сучасне, перспективи : монографія / Н. В. Мішина. – Одеса : ОРІДУ НАДУ, 2008. – 240 с.
Keywords: органи самоорганізації населення; виникнення вуличних, квартальних комітетів; громадські організації; співробітництво із органами місцевого самоврядування; доктринальне дослідження; адміністративні повноваження; трастове право; органы самоорганизации населения; возникновение уличных, квартальных комитетов; общественные организации; сотрудничество с органами местного самоуправления; доктринальное исследование; административные полномочия; трастовое право; organs of popular self-organization; the emergence of street, quarter committees; public organizations; cooperation with local authorities; doctrinal study; administrative powers; trust right