Православне духовенство як соціальний стан українського суспільства другої половини XVII – XVIII cт. - Резнік, Олена Ігорівна (My University, 2013)
У статті розглянутий правовий і соціальний статус православного духовенства в суспільстві Гетьманщини і Правобережжя. Особливості правового становища духовенства показані у світлі становища православної церкви в соціумі.

В статье рассмотрен правовой и социальный статус православного духовенства в обществе Гетьманщины и Правобережья. Особенности правового положения духовенства показаны в свете положения православной церкви в социуме.

This article describes the legal and social status of the Orthodox clergy in society in Ukrainian Hetman State and in the Right Bank Ukraine. The features of the legal status of the clergy are shown in the light of the situation of the Orthodox Church in society.
Keywords: православне духовенство; Гетьманщина; Правобережжя; українське суспільство другої половини XVII – XVIII cт.; православна церква; православное духовенство; Гетьманщина; Правобережье; украинское общество второй половины XVII - XVIII вв.; православная церковь; Orthodox clergy; Hetman; Right Bank; Ukrainian society of the second half XVII - XVIII century; Orthodox Church