Опора на конгениальность идей как условие построения целостной картины мира - Ивакин, Алексей Аркадиевич; Івакін, Олексій Аркадійович; Ивакин, А. А.; Івакін, О. А.; Ivakin, Oleksii A. (Одеса, 2019)
Основываясь на своей современной целостной картине мира, автор статьи подбирает (начиная с времён возникновения философии) историческую «цепочку» философских идей, конгениальных, то есть близких по духу и образу мыслей, как друг другу, так и мировоззрению самого автора. Такая «подборка» идей имеет своей целью нахождение своеобразной опоры для подтверждения истинности авторской позиции, а также для ее дальнейшей конкретизации. Работа эта обязательно подразумевает необходимость анализа и интерпретации избранных автором идей, высказанных зачастую в своеобразной оригинальной терминологии, за которой скрывается принципиальная схожесть разновременных целостных картин мира. Автор приходит к выводу, и обосновывает его, что наиболее продуктивной и перспективной является целостная картина мира, базирующаяся на принципах объективного идеализма.

пираючись на власну сучасну цілісну картину світу, автор статті «підбирає» (починаючи з часів виникнення філософії) історичний «ланцюжок» філософських ідей, конгеніальних, тобто близьких по духу та образу думок, як одна одній, так і світогляду самого автора. Така «збірка» ідей має на меті відшукання своєрідної опори для підтвердження авторської позиції, а також для її подальшої конкретизації. Робота ця обв’язково передбачає необхідність аналізу та інтерпретації, відібраних автором ідей, висловлених почасти у своєрідній оригінальній термінології, за якою криється принципова подібність різноманітних цілісних картин світу. Свою власну цілісну картину світу автор намагається розвернути і обгрунтувати як результат аналізу і синтезу множини різноманітних ідей, які виникли в історичній інтелектуальній колективній творчості. Автор виходить з принципу, що світ може бути цілком і абсолютно пізнаний. Пізнання світу є життєвою необхідністю для людини. Гносеологічним ідеалом, досягнення якого слід постійно намагатися, є об’єктивність відображення дійсності. Автор доходить висновку, та обґрунтовує його, що найпродуктивнішою та найперспективнішою постає цілісна картина світу, яка ґрунтується на принципах об’єктивного ідеалізму. Автор приєднується до традиції розуміння буття як такого, що має іманентний Логос. Обгрунтовується пріоритет Логосу над будь-якими частковими логіками. Показано, що відомі концепти давньогрецької філософської традиції («апейрон», «Логос», «форма всіх форм») не втратили смислоутворюючої актуальності для сучасної філософської думки. Обгрунтовується світоглядна та методологічна значущість концепції «Коло кіл». Автор доходить висновку, що людина для досягнення свого справжнього щастя та успішного розвитку не тільки повинна визнати, що існує дещо Одне, але і те, що воно диктує їй, а також усім речам, які її оточують, певну єдину обов’язкову логіку поведінки. Ми повинні визнати факт, що існує єдина Логіка, яка лежить в основі всіх численних змістовних і формальних логік.

Drawing on his own contemporary holistic picture of the world, the author of the article "picks up" (from the time of the emergence of philosophy) the historical "chain" of philosophical ideas, congenial, that is, close in spirit and im age of thought, both to each other, and the worldview of the author himself. Such a "collection" of ideas aims to find a kind of support to confirm the author's position, as well as to further specify it. This work necessarily involves the need to analyzeand interpret the ideas selected by the author, expressed in part in a kind of original terminology that underlies the fundamental similarity of various holistic pictures of the world. The author tries to unfold and substantiate his own holistic picture of the world as a result of the analysis and synthesis of many different ideas that arose in the historical intellectual collective creativity. The author proceeds from the principle that the world can be fully and completely known. Knowledge of the world is a vital necessity for human. The epistemological ideal to be pursued constantly is the objectivity of reality. The author concludes and substantiates that the most productive and perspective is a holistic picture of the world based on the principles of objective idealism. The author adheres to the tradition of understanding being as having an immanent Logos. Logos' priority over any partial logic is justified. It is shown that the well-known concepts of the ancient Greek philosophical tradition ("apeiron", "Logos", "form of all forms") have not lost their meaning-making relevance for modern philosophical thought. The worldview and methodological significance of the Circle of Circles concept is substantiated. The author concludes that in order to achieve true happiness and successful development, one must not only admit that there is something One, but also that it dictates to it, as well as to all the things that surround it, a certain compulsory logic of behavior. We must acknowledge the fact that there i s a single Logic that underlies all of the many substantive and formal logics.
Ивакин А. А. Опора на конгениальность идей как условие построения целостной картины мира / А. А. Ивакин // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2019. - Вип. 25. - С. 24-37. DOI :10.32837/ apfs.v0i 25.878
Keywords: мир; конгениальность; апейрон; логос; идеальное; разум; человек; объективный идеализм; світ; конгеніальність; апейрон; логос; ідеальне; розум; людина; об’єктивний ідеалізм; world; congeniality; apeiron; logos; the ideal; mind; human; objective idealism; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects