Розділ 5. Право на приватність та процесуальні гарантії при використанні електронних доказів: аналіз практики ЄС - Дрогозюк, Крістіна Борисівна; Дрогозюк, К. Б. (Одеса : Фенікс, 2026)
Наукова робота присвячена дослідженню права на приватність та процесуальних гарантій при використанні електронних доказів у цивільному процесі, зокрема в контексті сучасної цифрової трансформації судочинства. Цифровізація суспільних відносин спричинила появу нових форм доказової інформації, таких як електронна переписка, дані з соціальних мереж, цифрові документи та метадані, які дедалі частіше використовуються у судових процесах і водночас містять значний обсяг персональної інформації. В роботі здійснено комплексний аналіз практики Європейського суду з прав людини, включно з ключовими рішеннями у справах Copland v. the United Kingdom, Rotaru v. Romania, S. and Marper v. the United Kingdom та Bărbulescu v. Romania. Практика ЄСПЛ демонструє, що використання електронних доказів без належних гарантій може становити втручання у приватне життя, порушуючи статтю 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Наголошено на важливості дотримання принципів законності, пропорційності та забезпечення процесуальних механізмів контролю та оскарження дій щодо цифрових даних. В дослідженні також аналізується національне законодавство України та потенціал імплементації європейських стандартів захисту приватності у цивільне судочинство. Виявлено, що ефективне використання електронних доказів потребує нормативної конкретизації процедур фіксації, зберігання та перевірки автентичності, підвищення цифрової грамотності суддів та адвокатів, а також інтеграції технологічних рішень для забезпечення конфіденційності та цілісності даних. Проведене дослідження підкреслює, що захист права на приватність у цифрову епоху є критичною складовою процесуальної справедливості. Дана наукова робота поєднує теоретичні підходи до цифрової приватності, правові стандарти допустимості електронних доказів та практичні рекомендації щодо їх інтеграції у національне законодавство. Робота має наукову, практичну та міждисциплінарну цінність для правників, суддів, законодавців і дослідників цифрового правосуддя.
Дрогозюк К. Б. Розділ 5. Право на приватність та процесуальні гарантії при використанні електронних доказів: аналіз практики ЄС. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 179-201. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33690
Keywords: електронні докази; цивільний процес; ЄСПЛ; процесу- альні гарантії; цифровізація; електронне правосуддя; доступ до правосуддя; electronic evidence; civil procedure; ECHR; procedural guarantees; digitalization; e-justice; access to justice