Медіаграмотності у міжнародному інформаційному просторі - Скалацька, Олена; Скалацька, О.; Skalatska, Olena V. (Національний університет «Одеська юридична академія», 2025)
У доповіді аналізуються кейси міжнародних проєктів з медіаграмотності. Зазначено, що ефективність міжнародних проєктів з медіаграмотності залежить від врахування специфіки інформаційного простору країни. Акцентовано, що медійні проєкти з медіаграмотності створюють контент для різних сегментів аудиторії з використанням сучасних технологій перевірки інформації та протидії дезінформації. Зазначено, що сучасна журналістика переходить від інформування аудиторії до активного захисту інформаційного простору, розробки інструментів та освітніх проєктів з медіаграмотності. The report analyzes cases of international media literacy projects. It is noted that the effectiveness of international media literacy projects depends on taking into account the specifics of the country's information space. It is emphasized that media literacy projects create content for different audience segments using modern technologies for verifying information and countering disinformation. It is noted that modern journalism is moving from informing the audience to actively protecting the information space, developing tools and educational projects on media literacy.
Скалацька О. Медіаграмотності у міжнародному інформаційному просторі / Олена Скалацька // Медіаграмотність: нові технології та інструменти протидії дезінформації в епоху штучного інтелекту : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 30 жовт. 2025 р.) / [наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська]. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2025. – С. 55-58.
Keywords: medialiteracy; critical thinking; international information space; audience segmentation; disinformation; медіаграмотність; критичне мислення; міжнародний інформаційний простір; сегментування аудиторії; дезінформація