Роль православного духовенства як соціального стану українського суспільства другої половини XVII-XVIII ст. ст. - Резнік, О. І.; Резник, О. И.; Reznik, O. I. (Одеса : Фенікс, 2014)
У Гетьманщині другої половини XVII ст. православне духовенство, за традицією, обиралося. Пізніше воно стало призначатися російською світською владою. Світська влада, за традицією, започаткованою ще у Великому князівстві Литовському, переважала над духовною. З початку XVIII ст. спостерігається різке збільшення повноважень світської влади за рахунок духовної влади, що пояснюється загальною політикою російського царизму по відношенню до церкви.
Резнік О. І. Роль православного духовенства як соціального стану українського суспільства другої половини XVII-XVIII ст. / О. І. Резнік // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 129-131.
Keywords: православне духовенство в Україні; соціальний стан українського суспільства другої половини XVII-XVIII ст.; українська державність; місце духовенства у соціальній структурі України; православное духовенство в Украине; социальное состояние украинского общества второй половины XVII-XVIII в.; украинская государственность; место духовенства в социальной структуре Украины; Orthodox clergy in Ukraine; social status of Ukrainian society of the second half of the XVII-XVIII century.; Ukrainian statehood; clergy in the social structure of Ukraine