Воля как составляющая структуры личности в философско-религиозном учении Чеслава Станислава Бартника - Горбань, Р. А.; Gorban, R. A. (My University, 2017)
В статье речь идёт о философско-религиозной концепции воли польского философа-персоналиста Чеслава Станислава Бартника, разработанной католическим мыслителем в контексте, сформулированной и обоснованной им на основе многогранности проявления личностного мира, философско-теологической структуры личности. В работах 1980–2000-х гг. Ч. С. Бартник рассматривает волю наравне с разумом как важнейшую составляющую структуры человеческой личности, которая предполагает два неразрывно связанных между собой фактора: стремление и действие. При этом польский философ утверждает, что воля человека по своей природе направлена на добро. Между волей личности и действительностью существует особо глубокая связь и соотношение с добром, любовью, стремлением, познанием, самотрансцендентностью. Автор статьи выясняет, что в интерпретации Ч. С. Бартника, воля не только входит в структуру личности, но и представляет собой один из важнейших факторов персональности человека, который даёт ему возможность жить в общности и принимать участие в свободе Бога.

У статті йдеться про філософсько-релігійну концепцію волі польського філософа-персоналіста Чеслава Станіслава Бартніка, розроблену католицьким мислителем у контексті, сформульованої й обґрунтованої ним на підставі багатогранності виявлення особистого світу, філософсько-теологічної структури особи. У працях 1980–2000-х рр. Ч. С. Бартнік розглядає волю нарівні з розумом як найважливішу складову структури людської особистості, яка передбачає два тісно пов’язаних між собою, нерозривних чинника: прагнення і дію. При цьому польський філософ стверджує, що воля людини за своєю природою спрямована на добро. Між волею особи і дійсністю існує особливо глибокий зв’язок і співвідношення між добром, любов’ю, прагненням, пізнання, самотрансцендентністю. Автор статті з’ясовує, що в інтерпретації Ч. С. Бартніка, воля не лише входить до структури особи, але і представляє собою один із найважливіших факторів персональності людини, який надає їй можливість жити у спільноті та брати участь у свободі Бога.

The article deals with the philosophical and religious concept of will of Czeslaw Stanislav Bartnik, a Polish philosopher-personalist. The Catholic thinker developed it in the context of philosophical and theological structure of the personality, conceiving and substantiating the latter based on the multifaceted manifestation of the personal world. In the works of the 1980-2000s Czeslaw Bartnik considers the doctrine, as well as the intellect, as the most important component of the structure of human personality, which involves two tightly coupled factors: aspiration and action. At the same time, the Polish philosopher states that will of a man in itself is aimed at good. There is a close correlation between the will of a person and reality, as well as between good, love, aspiration, knowledge and self-transcendence. The author of the article finds out that will, as interpreted by Czeslaw Bartnik, is not only a component of the personality structure, but also represents one of the most important factors of human personality, which enables it to live in a community and take part in the freedom of God.
Горбань Р. А. Воля как составляющая структуры личности в философско-религиозном учении Чеслава Станислава Бартника / Р. А. Горбань // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 15-19.
Keywords: персонализм; личность; воля; действие; стремление; персоналізм; особа; воля; дія; прагнення; personalism; personality; will; action; aspiration