Аксіологічна основа сучасної католицької педагогіки - Кіцул, М. О.; Кицул, М. А.; Kitsul, M. O. (My University, 2017)
У статті досліджується система релігійних цінностей, яка є основою для сучасної католицької педагогіки. Установлюється, що фундаментальними в соціальній доктрині католицької церкви визнаються чотири «соціальні цінності» – істина, свобода, справедливість, любов, які вважалися необхідними для досягнення кращого особистого та колективного життя. Засобами вияву цінностей у конкретному розвитку особистості і спільноти вважаються переважно відповідні чесноти. Названі цінності й чесноти, які католицька педагогіка прищеплює особистості та спільноті, пов’язані з теологічним уявленням про гідність людини як образу Божого. Гармонійний соціальний розвиток має бути результатом взаємодоповнення справедливості й любові. Основним напрямом зусиль сучасної католицької педагогіки стало виховання в любові як передача певного релігійного та життєвого досвіду.

В статье исследуется система религиозных ценностей, которые являются основой для современной католической педагогики. Выявлено, что фундаментальными в социальной доктрине католической церкви признаются четыре «социальные ценности» – истина, свобода, справедливость, любовь, которые считались необходимыми для достижения лучшей личной и коллективной жизни. Средствами проявления ценностей в конкретном развитии личности и общества считаются преимущественно соответствующие добродетели. Названные ценности и добродетели, которые католическая педагогика прививает личности и сообществу, связанны с теологическим представлением о достоинстве человека как образа Божия. Гармоничное социальное развитие должно быть результатом взаимодополнения справедливости и любви. Основным направлением усилий современной католической педагогики стало воспитание в любви как передача определенного религиозного и жизненного опыта.

In the article the system of religious values that are the foundation for the modern Catholic Education. It is understood that fundamental social doctrine of the Catholic Church recognized four “social values” – truth, freedom, justice, love, considered necessary to achieve better personal and collective life. By means of display values in a particular community and personal development are considered most appropriate virtues. The above values and virtues that Catholic education teaches individual and community-related theological concepts of human dignity as image of God. The harmonious social development must be the result of complementarity justice and love. The main focus of efforts of modern Catholic education was Education in love as the transfer of certain religious and life experience.
Кіцул М. О. Аксіологічна основа сучасної католицької педагогіки / М. О. Кіцул // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 54-57.
Keywords: християнська педагогіка; цінності; чесноти; свобода; любов; христианская педагогика; ценности; добродетели; свобода; любовь; Christian education; values; virtues; freedom; love