Взаємозвʼязок захопленості роботою і професійним вигоранням у медичних працівників : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Мєрімєріна, Анна Ігорівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Бакалаврський проект присвячений дослідженню актуального питання визначення ролі взаємозвʼязку захопленості роботою і професійного вигорання у медичних працівників. У сучасних умовах медичні працівники стикаються з інтенсивним професійним навантаженням, що може сприяти як їхній захопленості роботою, так і розвитку професійного вигорання. Дана дипломна робота присвячена дослідженню взаємозв’язку між цими явищами та формуванню психологічного забезпечення медичних працівників шляхом удосконалення методів їхньої професійної підготовки та підтримки. Проаналізовано матеріали вітчизняних та закордонних дослідників на основі комплексного підходу, який включає практичні, методичні та психологічні заходи, спрямовані на виявлення впливу професійних чинників на емоційний стан медичних працівників. Особливу увагу приділено збереженню психічного та фізичного здоров’я, підвищенню стресостійкості та професійної витривалості. Обґрунтовано визначення психологічної підтримки медичних працівників як безперервного процесу, що розпочинається ще на етапі професійної освіти та продовжується протягом усієї кар’єри. Результати дослідження вказують на проблеми психологічної адаптації в медичній сфері, зокрема емоційне виснаження, конфлікти в колективі, незадоволеність роботою та ознаки професійної деформації. Зазначено структуру психологічної готовності медичних працівників до професійної діяльності, що включає мотиваційний, когнітивний, операційний та особистісний компоненти. Проаналізовано наукові дослідження щодо системи психологічної підтримки медичних працівників в Україні та визначено основні напрями психологічного супроводу, серед яких: діагностичний, освітній, корекційний та практичний. Запропоновано комплекс методичних заходів для їх реалізації та розвитку професійно важливих навичок. The bachelor’s project is dedicated to studying the pressing issue of determining the role of the relationship between work engagement and professional burnout among medical workers. In modern conditions, medical workers face intense professional workloads, which can contribute both to their work engagement and the development of professional burnout. This thesis explores the relationship between these phenomena and the formation of psychological support for medical workers through the improvement of their professional training and support methods. The study analyzes materials from domestic and foreign researchers based on a comprehensive approach that includes practical, methodological, and psychological measures aimed at identifying the impact of professional factors on the emotional state of medical workers. Special attention is given to preserving mental and physical health, increasing stress resistance, and enhancing professional endurance. The definition of psychological support for medical workers is substantiated as a continuous process that begins at the stage of professional education and continues throughout their careers. The research findings highlight issues of psychological adaptation in the medical field, including emotional exhaustion, workplace conflicts, job dissatisfaction, and signs of professional deformation. The structure of psychological readiness for professional activity is outlined, including motivational, cognitive, operational, and personal components. The study examines regulatory and legal acts concerning the system of psychological support for medical workers in Ukraine and identifies key areas of psychological support, including diagnostic, educational, corrective, and practical measures. A comprehensive set of methodological recommendations for their implementation and the development of professionally important skills is proposed.
Мєрімєріна А. І. Взаємозвʼязок захопленості роботою і професійним вигоранням у медичних працівників : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. І. Мєрімєріна. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 55 с.
Keywords: захопленість роботою; професійне вигорання; медичні працівники; психологічне благополуччя; профілактика; work engagement; professional burnout; medical workers; psychological well-being; prevention