Операційні системи : навчальний посібник - Задерейко, Олександр Владиславович; Задерейко, О. В.; Зіноватна, Світлана Леонідовна; Зіноватна, С. Л.; Толокнов, Анатолій Арнольдович; Толокнов, А. А. (Одеса : Фенікс, 2022)
Навчальний посібник містить основи теорії і побудови сучасних операційних систем. Розглянуто типові архітектури та основні функції операційних систем. Наведено базові технології організації планування виконання процесів, організації роботи файлових систем та керування пристроями введення-виведення даних в операційних системах.

The educational and methodical manual contains the basics of the theory and construction of modern operating systems. Typical architectures and main functions of operating systems are considered. Basic technologies for organizing process execution planning, organizing file systems, and managing data input and output devices in operating systems are presented.
Задерейко О. В. Операційні системи : навчальний посібник [Електронне видання] / О. В. Задерейко, С. Л. Зіноватна, А. А. Толокнов. – Одеса : Фенікс, 2022. – 140 с. – Режим доступу : https://hdl.handle.net/11300/22701.
Keywords: навчальний посібник; операційна система; архітектура операційних систем; основні функції операційних систем; поняття процесу в операційних системах; життєвий цикл в операційних системах; планування роботи процесів в операційній системі; алгоритми планування процесів в операційній системі; керування пам’яттю в операційній системі; схеми управління пам’яттю комп’ютера; організація файлової системи комп’ютера; керування пристроями введення-виведення даних; educational and methodical manual; operating system; operating system architecture; main functions of operating systems; the concept of process in operating systems; life cycle in operating systems; process planning in the operating system; process planning algorithms in the operating system; memory management in the operating system; computer memory management schemes; computer file system organization; data input and output device management