Символічний аспект іміджу держави в політичній комунікації - Кормич, Л. І.; Савон, К. В.; Kormych, L. I.; Savon, K. V. (ВД "Гельветика", 2021)
У статті розглянуто імідж держави як форму політичної комунікації. Проаналізовано модифікацію політичної комунікації у зв’язку з інноваційним розвитком суспільства. Охарактеризовані суб’єкти комунікації (політичні інститути, ЗМІ, громадяни) та кінцева мета політичної комунікації – отримання відповідних реакцій і дій від споживачів цієї комунікації. Визначено, як відбувається зміна сприйняття інформації та відображення реакції на цю інформацію. Розкрита специфіка терміна «політична комунікація» та наведені такі види комунікації, як візуальна, вербальна, перфомансна, міфологічна, художня. Всі ці різновиди комунікації відображені в конструюванні іміджу держави. При цьому в центрі уваги символічна складова частина іміджу, яка розподілена на формальну та неформальну. До формальних зараховано символи, закріплені Конституцією України, а до неформальних – сприйняття народу, лідера, назви держави. Розкрито значення кольорів Державного Прапора України та історичний підтекст Державного Герба України і Державного Гімну України. Окремо проаналізовано вплив сприйняття позицій та дій громадян у складні періоди державного розвитку. Охарактеризовано комунікацію президента з аудиторією на підставі дослідження, проведеного RMA: «Комунікація Президента України у Facebook та Instagram у порівнянні із західними лідерами». Було зроблено висновок щодо можливостей для президента привертати увагу до власної країни, будучи певним символом демократичної держави з вільними виборами. До слідження також переконливо доводять, що соціальні мережі зараз виступають ефективною комунікаційною платформою для політичної діяльності. Реалізація політичної комунікації впливає на емоційну складову частину, стосуючись ірраціонального осмислення інформації. Однак, окрім симулякрів, які впливають на імідж держави, мають проводитись конкретні дії для формування позитивного її сприйняття.

The article considers the image of the state as a part of political communication. Modification of political communication has a strong interconnection with technical development. The characteristics of communica tion subjects (i.e., political institutions, media, and citizens) reveal the ultimate goal of political communica tion that consists of receiving appropriate reactions and actions from consumers of this communication. The perception of information changes and the reflection and reaction to the respective information. The specifics of the term political communication are revealed, and such types of communication as visual communication, verbal communication, performance communication, mythological communication, and artistic communica tion are given. All these communications are reflected in the construction of the image of the state. The focus is on the symbolic component of the state's image, divided into formal and informal. The formal symbols include the symbols enshrined in the Constitution of Ukraine, and the informal symbols include the citizens, the lead er of the state, and the name of the state. The significance of the Ukrainian State Flag colors and the historical subtext of the Ukrainian Coat of Arms, which consists of the Grand Duke Volodymyr Coat of Arms and the Coat of Arms of the Zaporizhia Cossacks Army, are revealed. The research of the Ukrainian President’s com munication with the audience is grounded upon the study conducted by RMA: “Communication of the Presi dent of Ukraine on Facebook and Instagram in comparison with Western leaders”. The main conclusion is that the President possesses the vast potential to attract attention to the state as a symbol of a democratic state with free elections. Research also convincingly proves that social networks are now a communication platform for political activity. The implementation of modern political communication affects the emotional component, affecting the irrational conceptualization of information primarily. In addition to simulacra, which affects the state's image, there must be specific actions to obtain a positive perception.
Кормич Л. І. Символічний аспект іміджу держави в політичній комунікації / Л. І. Кормич, К. В. Савон // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 68. – С. 19-23. DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i68.1281
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; імідж держави; політична комунікація; суб’єкти комунікації; державні символи; громадяни; політична еліта; image of state; political communication; subjects of communication; state symbols; citizens; political elite