Міжнародний імідж України: сучасний стан та перспективи розвитку - Савон, Катерина Володимирівна; Савон, К. В.; Савон, Екатерина Владимировна; Savon, Kateryna V. (Одеса : Фенікс, 2019)
Стаття присвячена аналізу міжнародного іміджу України в умовах набуття незалежності. Вивчено основні правові положення, що регулюють процес покращення міжнародного іміджу України у світі та всередині держави. Проблема, яка потребує вирішення, полягає у підвищенні престижу України у світі. Серед поставлених завдань, були виконані такі, як з’ясування сильних та слабких сторін іміджу України. У статті використовується порівняльний метод для того, щоб підкреслити, як інші країни покращують свій державний імідж у світі. У статті пояснюються відмінності між визначеннями бренду та іміджу. Акцентується увага на різниці між вітчизняним відношенням до поняття іміджу та міжнародним. Було дано визначенням поняттю іміджу країни. Для розуміння ставлення до України закордоном було проаналізовано зміст кількох статей популярних закордонних ЗМІ. Були вивчені позитивні та негативні згадки про Україну. Платформа «Укрінформ» була створена для перекладу новин на різні мови, але цей сайт не користується популярністю в Інтернеті. Є певні кроки, що покращують імідж України закордоном, але ці кроки не є систематичними. Останні статистичні дані та поточна позиція України у міжнародних рейтингах були проаналізовані. Досліджено законодавство та роботу відповідних міністерств та відомств України щодо формування та впровадження позитивного іміджу держави із залученням успішного міжнародного досвіду у світі. Були зроблені пропозиції щодо вдосконалення такої діяльності. Ця діяльність була представлена чинним законодавством та власними аргументами. Такими аргументами виступають: збільшення фінансування на просування позитивного іміджу України у світі, залучення лідерів світових думок, усунення повторів у законодавстві та конкретність у діях відповідальних сторін за створення позитивного іміджу України.

Статья посвящена анализу международного имиджа Украины в условиях приобретения независимости. Изучены основные правовые положения, регулирующие процесс улучшения международного имиджа Украины в мире и внутри страны. Проблема, требующая решения, заключается в повышении престижа Украины в мире. Среди поставленных задач, были выполнены такие, как выяснение сильных и слабых сторон имиджа Украины. В статье используется сравнительный метод для того, чтобы подчеркнуть, как другие страны улучшают свой государственный имидж в мире. В статье объясняются различия между определениями бренда и имиджа. Акцентируется внимание на разнице между отечественным отношением к понятию имиджа и международным. Было дано определение понятия имиджа страны. Для понимания отношения к Украине за рубежом было проанализировано содержание нескольких статей популярных зарубежных СМИ. Были изучены положительные и отрицательные упоминания об Украине. Платформа «Укринформ» была создана для перевода новостей на разные языки, но этот сайт не пользуется популярностью в Интернете. Есть определенные шаги, улучшающие имидж Украины за рубежом, но эти шаги не являются систематическими. Последние статистические данные и текущая позиция Украины в международных рейтингах были проанализированы. Исследовано законодательство и работа соответствующих министерств и ведомств Украины по формированию и внедрению положительного имиджа государства с привлечением успешного международного опыта в мире. Были сделаны предложения по совершенствованию такой деятельности. Эта деятельность была представлена ​​действующим законодательством и собственными аргументами. Такими аргументами выступают: увеличение финансирования на продвижение положительного имиджа Украины в мире, привлечение лидеров мировых мнений, устранения повторов в законодательстве и конкретность в действиях ответственных сторон за создание позитивного имиджа Украины.

The article is devoted to the analysis of Ukraine’s international image in terms of independence. The main legal provisions that regulate the process of improving the image of our country in the world have been studied. The problem that needs a solution is to raise Ukraine’s prestige in the world. Some tasks have been accomplished, such as finding out the strengths and weaknesses of Ukraine’s image. A comparative method used in the article to emphasize how other countries are improving their image in the world. The article explains the differences between brand and image definitions and draws attention to the differences between the local attitude to the notion of image and international. The concept of the state’s image was defined. The content of a few articles from a popular foreign mass media was analyzed for the understanding of the attitude towards Ukraine abroad. Positive and negative mentions about Ukraine were studied. The «Ukrinform» platform was founded to translate news into different languages, but this site is not popular on the Internet. There are some actions that can improve Ukraine’s image abroad, but these steps are not systematic. The latest statistics and current position of Ukraine were analyzed in the international rankings. The legislation and work of the appropriate ministries and departments of Ukraine have been researched in terms of forming and implementation the positive image of the state with the involvement of successful international experience. The proposals have been made to improve such activities. This activity has been presented by the existing legislation and by own arguments. Such arguments are the increase of financing on the promotion of the positive image of Ukraine in the world, the attraction of leaders of public opinion, elimination of repetitions in legislation and concreteness in actions of responsible parties for the creation of the positive image of Ukraine.
Савон К. В. Міжнародний імідж України: сучасний стан та перспективи розвитку / К. В. Савон // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 64. – С. 180-193.
Keywords: імідж держави; ЗМІ; законодавство; міжнародні рейтинги; имидж государства; СМИ; законодательство; международные рейтинги; state image; mass media; legislation; international rankings; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science