Криміналістична класифікація злочинів, вчинених із використанням обстановки кіберпростіру - Самойленко, Олена Анатоліївна; Самойленко, Елена Анатольевна; Samoilenko, Olena A. (My University, 2018)
Стаття присвячена криміналістичній класифікації злочинів, вчинених з використанням обстановки кіберпростору. Констатується, що криміналістична класифікація злочинів, вчинених з використанням обстановки кіберпростору, матиме практичний сенс тільки за умови, якщо складники системи злочинів виключатимуть повтори традиційних злочинів. В основу такої криміналістичної класифікації повинен бути встановлений єдиний критерій, визначний для розробки методик розслідування. Такий критерій використано: а) для класифікації досліджуваних злочинів на гру-пи – основний мотив їх здійснення; б) для виділення підгруп злочинів (усередині класифікаційних груп) – технологія злочинної діяльності (пов’язана з додатковим мотивом)

Статья посвящена криминалистической классификации преступлений, совершенных с использованием обстановки киберпространства. Констатируется, что криминалистическая классификация преступлений, совершенных с использованием обстановки киберпространства, будет иметь практический смысл только при условии, если составные системы преступлений будут исключать повторы традиционных преступлений. В основу криминалистической классификации должен быть положен единый критерий, наиболее значимый для разработки методик расследования. Таким критерием признается: а) для классификации исследуемых преступлений на группы – основной мотив их совершения; б) для выделения подгрупп преступлений (внутри классификационных групп) – технология преступной деятельности (связанная с дополнительным мотивом).

The article is devoted to criminalistics classification of the crimes accomplished with the using of cyberspace environment. It is established, that сriminalistic classification of the crimes accomplished with the using of cyberspace environ-ment will be in practical right only subject to the condition, if the component systems of crimes will eliminate repetitions of traditional crimes. Therefore in the basis of criminalistics classification crimes accomplished with the using of cyberspace environment, must be a single criterion most meaningful for development of methodology of investigation is fixed. By such criteria is acknowledged: and) for classification of the explored crimes on groups – basic reason of their accom-plishing; b) for the selection of sub-groups of crimes (into classification groups) – technology of criminal activity (which deals with an additional reason).
Самойленко О. А. Криміналістична класифікація злочинів, вчинених із використанням обстановки кіберпростіру / О. А. Самойленко // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер.: Право : 2018. – Вип. 49, т. 2. – С. 162-167.
Keywords: злочин; кіберпростір; класифікація; комплексний характер; криміналістична методика; мотив; система; технологія; преступление; киберпространство; классификация; комплексный характер; криминалистическая методика; мотив; система; технология; crime; cyberspace; classification; complex character; criminalistic methodology; reason of their accomplishing system; technology