Глоріозно-славослівна традиція європейської християнської культури - Татарнікова, Анжелика Анатоліївна; Татарнікова, А. А.; Tatarnikova, Anzhelyka A. (My University, 2020)
Зосереджена увага на культових підставах культури, обґрунтованих у релігійно-філософських та духовно-естетичних працях представників «теологічної культурології». Виявлено етимологічно-семантичну співвідносність культу та культури, обумовлену їх апелюванням до хвали, славослів’я, що в сукупності виявляють не тільки духовно-етичні цінності християнської спільноти, але й християнської культури в цілому, складаючи підґрунтя феномену алілуйної парадигми європейської культури і музики. Множинні прояви названого образно-смислового комплексу показові для різноманітних сфер творчої діяльності (як культової, так і світської), в тому числі для іконопису, живопису, літератури, поезії, а також зосереджені і в музичній культурі, зокрема в жанрово-інтонаційних моделях Te Deum, Gloria та споріднених з ними різноманітних формах християнської доксології, орієнтованих на ідею Порядку та духовного єднання земного та Небесного начал. Attention is focused on the cultic foundations of culture, substantiated in the religious-philosophical and spiritual-aesthetic works of representatives of «theological cultural studies». The etymological-semantic correlation of the cult and culture was revealed, due to their appeal to praise, glorification, which together reveal not only the spiritual and ethical values of the Christian community, but also the Christian culture as a whole, forming the foundations of the phenomenon of the hallelujah paradigm of European culture and music. Multiple manifestations of the named figurative-semantic complex are indicative of various spheres of creative activity (both cult and secular), including icon painting, painting, literature, poetry, and are also concentrated in musical culture, in particular, in the genre-intonational models of Te Deum, Gloria and related forms of Christian doxology, focused on the idea of Order and spiritual unity of the earthly and heavenly principles.
Татарнікова А. А. Глоріозно-славослівна традиція європейської християнської культури / А. А. Татарнікова // Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. (Напрям: Мистецтвознавство). - 2020. - Вип. 34. - С. 124-130. Режим доступу: DOI.org/10.35619/ucpmk.v34i34.329
Keywords: Алілуя; славослів’я; доксологія; алілуйна парадигма; культ та культура; Te Deum; Gloria; Hallelujah; praise; doxology; hallelujah paradigm; cult and culture