Вплив рівня емоційного інтелекту на здатність роботи в команді : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Чепурна, Олена Євгенівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
В останнє десятиліття в Україні особливо актуальною стала проблема дослідження соціально-психологічних особливостей взаємодії всередині організації, здатність особистості до командної роботи, що досить вагомо впливає на ефективну діяльність підприємств, організацій та проєктних груп зокрема. Розвиток вітчизняної психології в цей проміжок часу ознаменувався практичним запитом з боку різноманітних організацій, аутстафінгових та рекрутингових команій , род діяльності яких залежить від ефективної роботи колективу(команди). Досліджуються різни аспекти психологічної готовності людини до роботи в колективі або проєктній команді яка, як правило, формується під конкретний проєкт або задачу. Серед інших психологічних особливостей людини все частіше звертають увагу на рівень ого емоційного інтелекту. В роботі проведено емпірічне дослідження інтегративного рівня емоційного інтелекту та здатності роботи в команді. На основі порівняльного та кореляційного аналізу зроблено висновки щодо розподілу рівней емоційного інтелекту серед респондентів та доведено наявність звязку між інтегративним рівнем емоційного інтелекту та здатністтю роботи в команді. Також було досліджено рівень впливу на результативну ознаку складових інтегративного рівня емоційного інтелекту. Наукова новизна роботи полягає в застосуванні апарату множинної регресії для оцінки впливу окремих складових емоційного інтелекту, запропоновано збірку методик дослідження емоційного інтнлекту та командних здібностей та тренінг для підвищення ефективності роботи в роботі проєктних групах, аутстафінгових компаніях або в роботі HR агенцій. In the last decade, the problem of studying the socio-psychological features of interaction within the organization, the ability of the individual to teamwork, which has a significant impact on the effective activities of enterprises, organizations and project groups in particular, has become especially relevant in Ukraine. The development of domestic psychology in this period of time was marked by a practical request from various organizations, outstaffing and recruiting companies, the type of activity of which depends on the effective work of the team (team). Various aspects of a person's psychological readiness to work in a team or project team, which, as a rule, is formed for a specific project or task, are studied. Among other psychological features of a person, attention is increasingly paid to the level of emotional intelligence. The paper conducts an empirical study of the integrative level of emotional intelligence and the ability to work in a team. On the basis of comparative and correlational analysis, conclusions are made about the distribution of emotional intelligence levels among respondents and the existence of a relationship between the integrative level of emotional intelligence and the ability to work in a team is proved. The level of influence on the effective trait of the components of the integrative level of emotional intelligence was also studied. The scientific novelty of the work lies in the use of the multiple regression apparatus to assess the impact of individual components of emotional intelligence, a collection of methods for researching emotional intelligence and team abilities and training to improve the efficiency of work in project groups, outstaffing companies or in the work of HR agencies.
Чепурна О. Є. Вплив рівня емоційного інтелекту на здатність роботи в команді : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. Є. Чепурна. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 67 с.
Keywords: емоційний інтелект; емпатія; самоорганізація; командная робота; проєктна група; психологічний тренінг; emotional intelligence; empathy; self-organization; teamwork; Project group; psychological training