Громадянський та етнічний націоналізм у перехідних країнах: вплив на інституційні форми патріотизму - Філатов, Борис Альбертович; Філатов, Б. А.; Filatov, Borys A. (Одеса, 2018)
У статті встановлюються спільні та відмінні риси між громадянською та етнічною формами націоналізму. Розглядається взаємовплив етнічних та інституційних передумов забезпечення сталої демократії, ведеться пошук оптимальної моделі політичного консенсусу на основі домінуючих чинників патріотизму та національних інтересів, розкриваються причини перешкод інституційним реформам в сучасній Україні. Визначається галузь застосування понять «етнонаціоналізм» і «громадський націоналізм» та їх співвідношення у конкретному політичному середовищі. З’ясовується специфіка інституалізації патріотизму у перехідному суспільстві, не пов’язана з виробленням ставлення до ідеологічних доктрин. Досліджується прагматичне сприйняття всіх аспектів соціальної та економічної дійсності. Встановлюються чинники політичного розвитку України, пов’язані як з інституалізацією політичних установ, так і зі зміною якості політичної участі. Доводиться значення зміни поведінки громадян на економічному та соціальному рівнях для інституалізації політичного патріотизму.

The common and distinctive features between the civic and the ethnic form of nationalism are established. The interaction of ethnic and institutional prerequisites for ensuring sustainable democracy is considered, the search for an optimal model of political consensus is based on the dominant factors of patriotism and national interests, and the causes of obstacles to institutional reforms in contemporary Ukraine are revealed. The area of application of the concepts of “ethnonationalism” and “social nationalism” and their relation in a concrete political environment is determined. The specificity of institutionalization of patriotism in a transitional society is clarified, not related to the development of the attitude to ideological doctrines. The pragmatic perception of all aspects of social and economic reality is explored. The factors of political development of Ukraine, connected with both the institutionalization of political institutions and the change in the quality of political participation, are determined. The importance of changing the behavior of citizens at the economic and social level for the institutionalization of political patriotism is stated.
Філатов Б. А. Громадянський та етнічний націоналізм у перехідних країнах: вплив на інституційні форми патріотизму / Б. А. Філатов // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2018. – Вип. 9. – С. 48-52.
Keywords: етнонаціоналізм; громадянське суспільство; політична система; політична участь; демократія; громадянська активність; ethnonationalism; civil society; political system; political participation; democracy; civic activity; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science