«Адміністративне правопорушення» та суміжні поняття: аналіз співвідношення - Новицька, М. В.; Novytska, M. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті проведено правовий аналіз співвідношення поняття «адміністративне правопорушення» із суміжними поняттями. Відзначено істотний інтерес в адміністративно-правовій науці до проблематики адміністративних правопорушень загалом. З’ясовано, що значне коло питань вже досліджувалося науковцями, проте окремі аспекти розуміння сутності й ознак адміністративного правопорушення, а також йогоспіввідношення із суміжними поняттями досі лишаються актуальними. Обґрунтовано, що значний інтерес у науковому середовищі до категорії «адміністративне правопорушення» становить питання його співвідношення зі спорідненими поняттями, такими як «адміністративний проступок», «адміністративний делікт», а також їх відмінність від понять «кримінальне правопорушення», «кримінальний проступок», про що свідчать численні доктринальніджерела, монографічні праці з відповідної адміністративно-правової тематики. Дослідження такого співвідношення дозволяє відобразити весь ресурс і зміст поняття «адміністративне правопорушення», а також уникати термінологічної плутанини. Проаналізованодіаметрально протилежні позиції вчених, фахівців у сфері адміністративного, в т. ч. адміністративно-деліктного права щодо співвідношення поняття «адміністративне правопорушення» із суміжними поняттями. Звернуто увагу на положення нормативно-правових актів щодо закріплення офіційних дефініцій. Акцентовано на тому, що погляди науковців на розмежування адміністративного проступку і кримінального проступку не збігаються, кожен пропонує власні критерії, тому з метою забезпечення адекватної реакції законодавця на вчинення відповідних протиправних діянь нагальною потребою є чітке нормативно-правове вирішення цієї проблеми. Зроблено відповідні висновки щодо співвідношення поняття «адміністративне правопорушення» із суміжними поняттями.

The article analyzes the legal analysis of the relation between the term “administrative offense” and related concepts. Significant interest in the field of administrative law to the problems of administrative offensesin general was noted. It has been established that a considerable number of issues have already been investigated by scientists, but some aspects of understanding the nature and features of an administrative offense, as well as its relation with related concepts remain relevant in the present day. It is substantiated that significant interest in the scientific environment in the category of “administrative offense” is the question of its relation to related concepts, such as “administrative offense”, “administrative tort”, as well as their difference from the concepts of “criminal offense”, “criminal offense”, as evidenced by numerous doctrinal sources, monographs on relevant administrative and legal subjects. The study of this relationship allows us to reflect the whole resource and content of the concept of “administrative offense”, as well as to avoid terminological confusion. The diametrically opposite positions of scientists and experts in the field of administrative, including the administrative-tort law regarding the relation of the concept of “administrative offense” with relatedconcepts are analyzed. Attention is drawn to the provisions of legal acts on the consolidation of official definitions. Attention is drawn to the fact that the views of scientists on the delineation of administrative misconduct and criminal misconduct do not coincide, and each offers its own criteria, so in order to ensure an adequate response of the legislatorto the perpetration of the relevant unlawful acts, a clear regulatory and legal solution to this problem is urgent. The relevant conclusions are drawn regarding the relation between the term “administrative offense” and related concepts.
Новицька М. В. «Адміністративне правопорушення» та суміжні поняття: аналіз співвідношення / М. В. Новицька // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 384-390.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; administrative offense; administrative tort; administrative delict; criminal offense; criminal offense; адміністративне правопорушення; адміністративний проступок; адміністративний делікт; кримінальне правопорушення; кримінальний проступок