Щодо інституту психосоціального супроводу в Україні (кримінально-процесуальний аспект) - Ракіпова, Інна Василівна; Ракіпова, І. В.; Rakipova, I. V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Військовий конфлікт на території України спричинив безпрецедентні виклики у сфері психічного здоров’я населення та зумовив нагальну потребу в розробці ефективних механізмів психосоціальної допомоги. Так, створення в наші дні Комітету з питань правового забезпечення та захисту прав у сфері психічного здоров’я як постійно діючого колегіального дорадчого органу при Національній асоціації адвокатів України також обумовлене актуальністю проблематики психосоціальної підтримки населення, що існує сьогодні в Україні, та безсумнівно буде затребуваною в час післявоєнної перебудови, зважаючи на тривалий травматичний досвід військового конфлікту, що впливає не лише на психологічний стан безпосередніх учасників бойових дій, але й на цивільне населення, яке перебувало в зоні конфлікту або було вимушене покинути свої домівки як вимушені переселенці, втратило рідних і близьких, зазнало інших матеріальних збитків та моральних страждань.
Ракіпова І. В. Щодо інституту психосоціального супроводу в Україні (кримінально-процесуальний аспект). Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 505-508 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33177
Keywords: кримінальне провадження; психосоціальний супровід; вразливі учасники кримінального провадження; кризова комунікація; criminal proceedings; psychosocial support; crisis communication; vulnerable participants in criminal proceedings