Насущність проблеми цілісності у сучасності - Тарасюк, Л. С.; Tarasyuk, L. S. (My University, 2017)
В умовах сучасної соціокультурної реальності, коли попередні світоглядні ідеали втратили своє значення, а суспільство має величезну потребу в нових ціннісних настановах, дослідження проблеми цілісності особистості має важливе значення. Сучасна наука переповнена поняттями «криза» й «хаос», які охоплюють суспільство та особистість. Прагнення до надбання матеріальних благ, влади й слави не виводять людину з проблем, а, більш того, актуалізують їх кількість і складність. Проблемним полем дослідження є зростання впливу й значення цілісності особистості, як одного з адаптаційних механізмів впливу на навколишній простір, подолання ситуації глобальної кризи та конфліктів. Запропоноване дослідження важливе для осягнення впливу суспільної свідомості та змін фундаментальних основ соціального буття. Ці результати можуть бути корисними у створенні нових навчальних програм, різноманітних курсів і практик-проектів, які будуть спрямовані на розкриття якостей особистості, становлення її цілісності, будуть сприяти якісному зміненню буття людини. Результати дослідження дають змогу запровадити новий філософський підхід до осмислення поняття андрогінної цілісності як соціокультурної проблеми й розширити діапазон досліджень.

В условиях социокультурной реальности, когда предыдущие мировоззренческие идеалы потеряли свое значение, а общество имеет большую необходимость в новых ценностных установках, исследование проблемы целостности имеет важное значение. Современная наука переполнена понятиями «кризис» и «хаос», которые охватывают общество и личность. Стремление к приобретению материальных благ, власти и славы не выводят человека из проблем, более того, актуализируют их количество и сложность. Проблемным полем исследования есть возрастание влияния и значения целостности личности как одного из адаптационных механизмов влияния на окружающий мир, преодоление ситуации глобального кризиса и конфликтов. Предложенное исследование важное для постижения влияния общественного сознания и изменений фундаментальных основ бытия. Эти результаты могут быть полезными для создания новых учебных программ, разнообразных курсов и практик-проектов, которые будут направлены на раскрытие качеств личности, становление ее целостности, будут способствовать качественному изменению бытия человека. Результаты исследования дают возможность осуществить новый философский подход к осмыслению андрогинной целостности как социокультурной проблемы и расширить диапазон исследований.

In the conditions of modern socio-cultural reality, when the previous world view ideals have lost their meaning, and the society has a great need in new value instructions, the personality’s integrity problem research is of utmost importance. Modern science is overwhelmed with concepts "crisis" and "chaos" which embrace society and personality. Aspiring to acquisition of material welfares, power and fame does not deprive a person of problems, but furthermore, enhance their amount and complication. The problem field of this research is an increase of personality’s integrity as it is one of adaptation mechanisms of influence on surrounding space, overcoming the global crisis and conflicts. The research offered is important for understanding of both public consciousness influence and changes in fundamental bases of social existence. These results can be useful in creation of new educational programmes, various courses and practical projects, directed to personality’s qualities development, strengthening of one’s integrity. They will also assist the quality change of person’s existence. Research results give the opportunity to introduce a new philosophical approach to the comprehension of androgynous integrity concept as a socio-cultural problem and extend the range of researches.
Тарасюк Л. С. Насущність проблеми цілісності у сучасності / Л. С. Тарасюк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 135-138.
Keywords: цілісність; андрогінність; особистість; інтеграція; суспільство; целостность; андрогинность; личность; интеграция; общество; integrity; androgyny; personality; integration; society