Особливості реалізації принципу суверенної рівності держав в сучасному міжнародному праві - Кирилюк, Наталія Василівна; Кирилюк, Наталия Васильевна; Kyrylyuk, Natalia V. (My University, 2014)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 - міжнародне право. - Національний університет «Одеська юридична академія». - Одеса, 2014. У дисертації досліджується роль та значення принципу суверенної рівності держав у сучасному міжнародному праві. Розглянуто ретроспективу формування нормативно-правового змісту цього принципу в теорії та практиці міжнародного права, виділено її основні етапи. Проаналізовано основні підходи до визначення поняття принципу суверенної рівності держав у сучасному міжнародному праві, а також основні елементи його нормативнрго змісту. Особливу увагу приділено вивченню таких правових категорій як суверенітет та рівність держав, що є ключовими елементами принципу суверенної рівності держав. Аналізуються основні проблеми реалізації принципу суверенної рівності держав на сучасному етапі, зокрема, реалізація цього принципу в практиці міжнародних організацій. Встановлено особливості міжнародно-правового статусу мікродержав у сучасному світі в контексті принципу суверенної рівності держав. Розглянуто співвідношення наднаціональності та принципу суверенної рівності держав з урахуванням сучасних підходів до вирішення цього питання в теорії та практиці міжнародного права. Досліджено значення принципу суверенної рівності держав в сучасному міжнародному праві. Проаналізовано місце цього принципу в системі основних принципів міжнародного права на сучасному етапі. Встановлено основні проблеми реалізації принципу суверенної рівності держав в зовнішній політиці України.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.11 - международное право. - Национальный университет «Одесская юридическая академия». - Одесса, 2014. В диссертации исследуется роль и значение принципа суверенного равенства государств в современном международном праве. Рассмотрена ретроспектива формирования нормативно-правового содержания этого принципа в теории и практике международного права, выделены ее основные этапы. Проанализированы основные подходы к определению понятия принципа суверенного равенства государств в современном международном праве, а также основные элементы его нормативного содержания. Особое внимание уделено изучению таких правовых категорий как суверенитет и равенство государств, являющихся ключевыми элементами принципа суверенного равенства государств. Анализируются основные проблемы реализации принципа суверенного равенства государств на современном этапе, в частности, реализация этого принципа в практике международных организаций. Установлены особенности международно-правового статуса микрогосударств в современном мире в контексте принципа суверенного равенства государств. Рассмотрено соотношение наднациональности и принципа суверенного равенства государств с учетом современных подходов к решению этого вопроса в теории и практике международного права. Исследовано значение принципа суверенного равенства государств в современном международном праве. Проанализированы место этого принципа в системе основных принципов международного права на современном этапе. Установлены основные проблемы реализации принципа суверенного равенства государств во внешней политике Украины.

The thesis for Candidate's of Law Degree by specialty 12.00.11 - International Law. - National University «Odessa Academy of Law». - Odessa, 2014. The thesis reveals main features of the implementation of the principle of state sovereign equality in the modern international law. The analysis of the recent scientific research in this area is held. The whole concept and the basic elements of the principle of state sovereign equality are studied. The main approaches to the definition of the principle of state sovereign equality in the modern international law and the main elements of its normative content are analyzed. The author defines the principle of state sovereign equality. The thesis describes historical retrospective of the formation of the legal meaning of this principle in the theory and practice of the international law. The main problems of the implementation of this principle into the modern international legal relations are outlined. Particular attention is paid to the legal categories of sovereignty and equality of states, which are the key elements of the principle of state sovereign equality. The thesis analyzes main problems of the realization of the principle of state sovereign equality at present stage, particularly, attention is paid to the implementation of this principle into the practice of international organizations. The peculiarities of the international legal status of micro-states in the modernity, in the context of the principle of state sovereign equality are disclosed. The correlation of the supranationality and the principle of the state sovereign equality, in light of the contemporary approaches to this issue in the theory and practice of international law are considered. The basic requirements of this correlation are outlined. The thesis discloses the importance of the principle of the state sovereign equality in the modern international law. The place of this principle in the system of fundamental principles of the modern international law is viewed. The correlation of the principle of state sovereign equality with the other principles of the international law is provided. The basic problems with the realization of this principle in the foreign policy of Ukraine are analyzed.
Кирилюк H. B. Особливості реалізації принципу суверенної рівності держав в сучасному міжнародному праві : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11 / Н. В. Кирилюк; кер. роботи Т. І. Левицький; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 2014. – 18 с.
Keywords: основні принципи міжнародного права; принцип суверенної рівності держав; державний суверенітет; міжнародні організації; мікродержави; наднаціональність; основные принципы международного права; принцип суверенного равенства государств; государственный суверенитет; международные организации; микрогосударства; наднациональность; basic principles of international law; the principle of state sovereign equality; state sovereignty; international organizations; microstates; supranationality