Деякі питання визначення спортивного права за законодавством України - Барсукова, Тетяна Олександрівна; Барсукова, Т. О.; Barsukova, Tetiana O. (Одеса : Гельветика, 2019)
У запропонованій статті надається загальна характеристика спортивного права як самостійної галузі права. Наголошується, що постійний розвиток спорту в Україні зумовлює необхідність удосконалення та кодифікації законодавства, яким регулюються спортивні правовідносини. Звертається увага на те, що нормативно-правові акти країн ЄС є комплексними актами, які вельми детально регулюють питання правового статусу суб’єктів спортивних правовідносин, спортивної підготовки та освіти в галузі фізичної культури і спорту, захисту здоров’я спортсменів і протидії вживанню допінгу, організації занять спортом, обов’язків, пов’язаних зі спортивною діяльністю, порядку проведення спортивних заходів і їх висвітлення в засобах масової інформації, фінансування й державної підтримки спорту (особливо масового спорту і спорту вищих досягнень), правопорушень у галузі спорту й відповідальності за їх здійснення. Українське законодавство, своєю чергою, також регламентує права громадян у сфері фізичної культури і спорту, засади державної політики й управління в цій сфері. Чинні норми регулюють лише загальні стани, їх практично неможливо застосувати в конкретних випадках на практиці. Ураховуючи низку проблем, наявних в українському спорті, можемо констатувати, що визначеного законодавчого врегулювання недостатньо, а окремі положення нормативно-правових актів вимагають перегляду й істотного доопрацювання. Надається загальне визначення спортивного права як комплексної галузі права, що має своїм предметом суспільні відносини з приводу організації та розвитку фізичної культури і спорту, а також суспільні відносини, що складаються в процесі організації й проведення змагань.

The proposed article provides a general description of sports law as an independent area of law. It is emphasized that the constant development of sports in Ukraine, necessitates the improvement and codification of the legislation governing sports relations. Attention is drawn to the fact that EU legal acts are complex acts that regulate in detail the legal status of subjects of sports relations, sports training and education in the field of physical culture and sports, protection of the health of athletes and combating doping, organization of sports, responsibilities related to sports activities, the order of conducting sports events and their coverage in the media, financing and state support for sports (especially – mass sports Sport highest achievements) offenses in the field of sports and responsibility for their implementation. The Ukrainian legislation, in turn, also regulates the rights of citizens in the field of physical culture and sports, the principles of state policy and governance in this sphere. The current rules regulate only general conditions and are practically impossible to apply in specific cases in practice. Given the number of problems that exist in Ukrainian sport, certain legislative regulation is not enough, and certain provisions of regulations require revision and substantial revision. There is a general definition of sports law as a complex branch of law, which has as its object social relations concerning the organization and development of physical culture and sports, as well as those formed in the process of organizing and conducting competitions.
Барсукова Т. О. Деякі питання визначення спортивного права за законодавством України / Т. О. Барсукова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 244-249.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; спорт; спортивне право; спортивні змагання; суб’єкти спортивного права; спортивні організації; спортсмени; фізична культура; sports; sports law; sports competition; subjects of sports law; sports organizations; athletes; physical culture