Метафізика як стрижень наукової концепції Г. Челпанова - Березінець, І. В.; Березинец, И. В.; Berezinets, I. V. (My University, 2016)
У статті викладено погляди українського філософа, логіка, психолога кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Г. Челпанова щодо відродження метафізики як власне філософії та її основного розділу. Розглянуто погляди вченого на необхідність використання даних гносеології у вирішенні метафізичних питань, що стосуються душі, безсмертя, першопричини тощо. Обґрунтовано ідею Г. Челпанова про те, що метафізика є основою для вирішення гносеологічних проблем. Установлено, що вчений визначив метафізику стрижнем своєї наукової концепції, під впливом учень І. Канта, В. Вундта своїми працями підводив до розуміння метафізичних основ теорії пізнання. Розкрито, що під цим кутом зору вчений розглядав важливу гносеологічну проблему співвідношення душі й тіла, духовного та фізичного.

В статье изложены взгляды украинского философа, логика, психолога конца XIX – первой трети ХХ вв. Г. Челпанова по возрождению метафизики как собственно философии и основного раздела философии. Изложены взгляды ученого на необходимость использования данных гносеологии в решении метафизических вопросов, касающихся души, бессмертия, первопричины и др. Обосновано идею Г. Челпанова о том, что метафизика является основой для решения гносеологических проблем. Установлено, что ученый определил метафизику стержнем своей научной концепции, под влиянием учений И. Канта, В. Вундта своими трудами подводил к пониманию метафизических основ теории познания. Раскрыто, что под этим углом зрения ученый рассматривал важную гносеологическую проблему соотношения души и тела, духовного и физического.

The article represents the views of H. Chelpanov Ukrainian philosopher, logic, psychologist of the late XIX – the first third of the XX century. at the revival metaphysics, philosophy as their own, and as its main section. It sets out the views of scientist on the need of using gnoseology in solving metaphysical questions of the soul, immortality, and other underlying causes. It proved the idea of G. Chelpanov that metaphysics is the base in solving the problems of gnoseology. It was found, that the scientist has identified metaphysics as the core of his scientific concept and approached his work to understanding of the metaphysical foundations of the theory of knowledge under the influence of the scientific works of Kant, Wundt. It disclosed that particularly, from this perspective, the scientist examined an important gnoseology problem of the relation of soul and body, spiritual and physical.
Березінець І. В. Метафізика як стрижень наукової концепції Г. Челпанова / І. В. Березінець // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 15-18.
Keywords: гносеологія; духовне; метафізика; метафізичні побудови; психофізичний монізм; гносеология; духовное; метафизика; метафизические построения; психофизический монизм; gnoseology; spiritual; metaphysics; metaphysical constructions; psychophysical monism