Проблеми формування навичок роботи з інформацією в умовах цифровізації освіти - Чанишев, Рашид Ібрагімович; Чанишев, P. І.; Chanyshev, Rashyd I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Проведені дослідження фіксують дуже швидке зростання частки здобувачів вищої освіти, які застосовують генеративний ШІ у навчанні та показують, що здобувачі пов’язують AI не тільки з користю, але й із ризиками дезінформації, втрати окремих умінь і потребою в кращому розумінні меж його допустимого використання, За таких умов стратегічним завданням закладів вищої освіти стає не заборона як така, а формування нової академічної норми: здобувач повинен уміти користуватися цифровими інструментами, але результат навчання має підтверджувати насамперед його власну здатність читати складний текст, будувати міркування, виявляти логічні хиби та перевіряти достовірність отриманої інформації. Крім того, необхідно розвивати навички критичного ставлення до інформації, отриманої від систем генеративного штучного інтелекту, з обов’язковою перевіркою її достовірності (останнє завдання є найскладнішим, оскільки традиційні методи пошуку інформації в мережі дедалі частіше замінюються відповідями того самого ШІ).
Чанишев Р. І. Проблеми формування навичок роботи з інформацією в умовах цифровізації освіти. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 487-490. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33370
Keywords: цифровізація освіти; вища освіта; когнітивні здібності; NAEP; PISA; цифрові пристрої; навички роботи з інформацією; digitalisation of education; higher education; cognitive abilities; digital devices; information literacy